ua en ru

Герман Роршах: Google doodle вшанував 129-ліття швейцарського психіатра

Герман Роршах. Google doodle випустив оригінальний дудл на честь 129-ліття швейцарського психіатра Германа Роршаха. Дудл зображає психіатра в кабінеті під час прийому, що використовує химерні графічні форми для аналізу асоціативного ряду пацієнта.

Google випустив оригінальний дудл на честь 129-ліття швейцарського психіатра Германа Роршаха (на фото). Дудл зображає психіатра в кабінеті під час прийому, що використовує химерні графічні форми для аналізу асоціативного ряду пацієнта.

Герман Роршах народився 8 листопада 1884 р., виріс в Шаффхаузені і спочатку хотів стати художником, на що вплинуло те, що його батько був вчителем малювання, і сам він теж займався живописом і графікою. Проте пізніше по рекомендації Ернста Геккеля, якому написав лист і отримав відповідь, почав вивчати медицину в Цюріху, щоб згодом стати психіатром. Він слухав лекції Ейгена Блейера із загальної і спеціальної психіатрії, а також у психіатричній клініці і у Карла Густава Юнга по психопатології істерії. Після декількох семестрів навчання в Цюріху, Берні і Берліні в 1909 році Роршах склав державний іспит на лікаря.

Під час навчання у нього відбулися змовини з його однокурсницею Ольгою Штемпелін з Казані, що має російське походження, на якій він одружився в 1910 році. У подальшому у них народилося двоє дітей - син в 1917 році і дочка в 1919 р.

Герман Роршах з дружиною зробили в 1913 році спробу знайти роботу лікарями в Росії, але вона виявилася невдалою. Згодом Роршах працював в психіатричних закладах в Мюнстерлінгені, Берні, Вальдау і Херізау.

Герман Роршах: Google doodle вшанував 129-ліття швейцарського психіатра

Тривалий час в центрі інтересів Роршаха знаходився психоаналіз. Він став прихильником нового на той момент психоаналітичного методу в медичних кругах Швейцарії.

У 1919 році Роршах зайняв посаду віце-президента Швейцарського товариства психоаналізу. Робота Роршаха "Психодіагноста" побачила світ у 1921 році.

Роршах помер від перитоніту після операції аппендектомії в лікарні в Херізау у віці 37 років 2 квітня 1922 року.