ua en ru

Геращенко: Україна очікує солідарності світу у засудженні агресії РФ на окупованих територіях

Геращенко: Україна очікує солідарності світу у засудженні агресії РФ на окупованих територіях Фото: Ірина Геращенко та Махюдін (rada.gov.ua)

Індонезія висловила підтримку Україні на міжнародному рівні

Україна очікує від демократичних країн світу солідарності щодо засудження агресії Росії на тимчасово окупованих територіях України у відповідь на солідарність України зі світом у питанні видворення російських дипломатів за дії Росії у Великій Британії. Про це сказала перший віце-спікер Верховної ради України Ірина Геращенко, передає прес-служба парламенту.

"Ми висловили солідарність з демократичними країнами світу у питанні видворення російських дипломатів за агресивні дії Росії у Великобританії і очікуємо відповідної підтримки та засудження Росії за довготривалу агресію на тимчасово окупованих територіях України", - наголосила Геращенко.

Вона також підкреслила, що сучасна агресивна політика Російської Федерації (РФ) зумовила необхідність вироблення єдиного спільного механізму протидії викликам безпеки у світі. Політик звернула увагу на нещодавнє застосування РФ хімічної речовини нервово-паралітичної дії у Великій Британії та зауважила, що протягом чотирьох років Росія продовжує порушувати міжнародне право в тимчасово окупованому Криму та у Донецькій і Луганській областях.

Перший віце-спікер звернула увагу представників делегації Республіки Індонезія на проведенні незаконних виборів президента РФ в окупованому Криму 18 березня 2018 року, на систематичні обмеження основних свобод, таких як свобода вираження поглядів, релігії, а також права на мирні збори.

"Ми високо цінуємо підтримку Республіки Індонезії ініціатив України, спрямованих на відновлення суверенітету нашої держави. Санкційний тиск проти РФ має тривати до повного відновлення територіальної цілісності України, а це стосується реінтеграції Криму та Донбасу. Сьогодні усі зусилля української сторони спрямовані в першу чергу на запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі", - зауважила Геращенко.

Вона також поінформувала, що Україна підтримає кандидатуру Республіки Індонезія на виборах непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2019-2020 років. Своєю чергою, Перший віце-спікер акцентувала увагу на важливості інтенсифікації співпраці в рамках взаємодії з Асоціацією держав Південно-Східної Азії, де Україна прагне набути статус спостерігача.

Своєю чергою, заступник голови Народної Консультативної Асамблеї Республіки Індонезія Махюдін запевнив, що Індонезія буде й надалі підтримувати ініціативи України на полях міжнародних організацій.

Також він зауважив, що Індонезія має твердий намір посилити співпрацю у сферах машинобудування, сільського господарства, медицини та туризму.

Нагадаємо, 26 березня 2018 року Україна прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів у відповідь на хімічну атаку РФ у Солсбері (Велика Британія), пов'язану з отруєнням колишнього шпигуна Сергія Скрипаля.