ua en ru

Генсек Ради Європи запропонував Україні спільно переглянути ухвалені Радою закони

Генсек Ради Європи Ягланд в п'ятницю висловив стурбованість з приводу прийняття 16 січня Верховною Радою кількох законів, які, на його думку, фундаментальні права в Україні.

Генсек Ради Європи Турбьєрн Ягланд в п'ятницю висловив стурбованість з приводу прийняття 16 січня Верховною Радою кількох законів, які, на його думку, зачіпають фундаментальні права в Україні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради Європи.

"Той спосіб, у який настільки всеосяжне законодавство, що зачіпає основні права і судову систему, поспішили провести через парламент без відповідного обговорення, є неприйнятним", - підкреслив він.

"Будь-які закони, прийняті в Україні, повинні відповідати букві і духу зобов'язань, взятих перед Радою Європи. Тому я закликаю українську владу переглянути законодавство спільно з Радою Європи, щоб переконатися, що Україна виконає свої зобов'язання", - зазначив Ягланд.

Він також підкреслив, що його турбує норма, яка кваліфікує неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону, як "іноземних агентів".

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3879 авторства нардепів від фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка. У ньому, зокрема, передбачається: посилення відповідальності за блокування будівель, арешти за носіння масок на мітингах, спонтанне встановлення наметів під час масових заходів, відповідальність за екстремістські заклики в Інтернеті. Цим законом також громадські організації, які фінансуються з-за кордону, відносяться до іноземних агентів.