ua en ru

Генсек ЛАГ: провал антикризового плану в Сирії стане катастрофою для регіону

Генсек Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі виступив з попередженням, що провал плану врегулювання кризи в Сирії за посередництва ЛАГ може стати "катастрофічним" для країни і регіону, повідомляє ВВС.
Це відбулося незабаром після того, як сирійські активісти почали повідомляти про нові вбивства при зіткненнях протестуючих та урядової армії. Так, у четвер, щонайменше 10 людей були вбиті урядовими військами в місті Хомс.
Ряд ЗМІ з посиланням на сирійських активістів стверджують, що в суботу було вбито ще щонайменше три людини.
Генсек ЛАГ висловив "серйозне занепокоєння з приводу насильства" і закликав Дамаск прийняти термінові заходи для захисту цивільного населення, додавши, що ЛАГ хоче забезпечити безпеку Сирії і уникнути "іноземного втручання".
У середу Ліга арабських держав повідомила, що Дамаск дав згоду на її план по виходу з політичної кризи в країні.
Згідно з цим планом, влада Сирії зобов'язується вивести всі військові сили з міст і негайно припинити вбивства.
Дамаск дав згоду припинити придушення вуличних протестів, звільнити всіх політичних ув'язнених і приступити до діалогу з опозицією протягом двох тижнів.
В Сирії з березня 2011 р. проходять масові протестні виступи громадян, які почалися на хвилі так званої "Арабської весни". За даними правозахисних організацій, у результаті придушення мирних демонстрацій вбито понад 3 тис. осіб. У свою чергу, офіційна влада повідомляє, що втрати серед мирного населення не перевищують 1 тис. осіб, крім цього підкреслюють, що від рук демонстрантів загинуло близько 700 співробітників правоохоронних органів.