ua en ru

Генпрокуратура оскаржила в суді приватизацію "Донбасенерго"

Генеральна прокуратура України оскаржила в суді приватизацію 60,773% акцій енергогенеруючої компанії "Донбасенерго".

Генеральна прокуратура України оскаржила в суді приватизацію 60,773% акцій енергогенеруючої компанії "Донбасенерго". Про це повідомили у канцелярії Окружного адміністративного суду Києва, передає "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, в минулому році їх придбала компанія "Енергоінвест Холдинг" донецького підприємця Ігоря Гуменюка за 642 млн грн. Згідно з ухвалою про відкриття провадження в адміністративній справі (опубліковано в єдиному реєстрі судових рішень), ГПУ подала два позови з вимогою відмінити розпорядження Кабміну від 11 липня і накази Фонду держмайна (ФДМ) від 20 червня і 21 серпня 2013 року, затверджують умови приватизаційного конкурсу.

При цьому в "Енергоінвест Холдингу" вчора відмовилися коментувати позов. Генеральний директор "Донбасенерго" Едуард Бондаренко зазначає, що це ніяк не вплинуло на діяльність підприємства.

"Ми працюємо в звичайному режимі, всі інвестпроекти здійснюються", - заявив Бондаренко. У лютому "Донбасенерго" привернуло 385 млн грн кредиту у державного Ощадбанку.

У I півріччі минулого року "Донбасенерго" справило 4,41 млрд кВт год електроенергії. Компанія експлуатує Старобешівську і Слов'янську ТЕС сумарною встановленою потужністю 2820 МВт. Дохід підприємства в I півріччі 2013 року склав 2,48 млрд грн, чистий прибуток - 465,2 млн грн. Державі належить 25%+1 акція компанії.

Конкурс з продажу акцій "Донбасенерго" пройшов 22 серпня минулого року. Фонд держмайна тоді обмежив коло потенційних покупців українськими виробниками електроенергії та вугіллядобувачами. В результаті на актив знайшлося всього два претенденти. Компанія "ТехНова" змогла взяти участь у конкурсі завдяки тому, що орендує Чернігівську ТЕЦ, володіє 60% "Сумитеплоенерго", а також більше 75% акцій компанії "Черкаське хімволокно", до складу якої входить Черкаська ТЕЦ, і контролює Дарницької ТЕЦ. Основний мажоритарний акціонер компанії Анатолій Шкрібляк відомий тим, що йому належить компанія "Будхаус Груп". Опонент "ТехНова" - "Енергоінвест Холдинг" - є власником більше 50% статутного капіталу ТОВ "Краснолиманське", яке в минулому році видобуло 853 тис. т вугілля. Пан Гуменюк також відомий тим, що, як і Анатолій Шкрібляк, займається нерухомістю.

Глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін зазначає, що Кабмін і ФДМУ, обмеживши кількість учасників, що порушили правила конкурентної продажу і таким чином не допустили до конкурсу іноземних інвесторів. Тому, як вважає керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов, у ГПУ є високі шанси оскаржити приватизацію. Раніше аналогічний позов вже подала "ТехНова". Сьогодні відбудеться розгляд цієї справи.

Глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик каже, що навіть якщо "Енергоінвест Холдинг" програє суд, держава поверне йому гроші, витрачені на купівлю активу. "Більше того, для "Енергоінвест Холдингу" реприватизація може виявитися навіть вигідною, оскільки ця компанія вже брала участь в оперативному управлінні генерацією і заробляла на ній", - говорить Боровик.
Керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов відзначає, що якщо прокуратура програє, оскаржити приватизацію на підставі того ж порушення буде неможливо. Втім, пред'явити претензії до інших умов конкурсу важко, зазначає Дмитро Чурін. "Сама продаж відбувалася у ході аукціону, на якому були реальні торги, а тому заперечити що-небудь, крім умов конкурсу, вкрай складно", - говорить експерт.

У будь-якому випадку, виникло розгляд щодо "Донбасенерго" може негативно позначитися на продажу 25%+1 акції компанії, яку ФДМ запланував провести до початку липня, каже Валерій Боровик. "Почалася реприватизація, навіть не справжня, відлякає інвесторів від участі у конкурсах з придбання інших енергетичних активів", - зазначає він.

Нагадаємо, в 2014 році ФДМ планує масштабну приватизацію об'єктів енергетики. До продажу заплановані пакети акцій семи генерацій, 12 обленерго і 40 міськ - і облгазів. На думку чиновників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, впливати на ринок через продаються активи все одно неможливо. Продаж енергоактивів - один з небагатьох реальних способів виконання амбітного плану приватизації цього року.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України планує продати ще 25%+1 акція ПАТ "Донбасенерго" до 30 червня 2014 р. Про це йдеться в постанові уряду №23 від 22 січня 2014 р.