ua en ru

Генпрокуратура наклала одночасно два арешти на майно "Нафтогазвидобування", - ДТЕК

Генпрокуратура наклала одночасно два арешти на майно "Нафтогазвидобування", - ДТЕК Фото: EIRcenter

Компанія готує додаткові звернення до європейських інституцій

Печерський районний суд м. Києва 11 червня 2015 р. задовольнив нові клопотання Генеральної прокуратури про арешти рахунків, майна та продукції ПрАТ "Нафтогазвидобування". Про це повідомили у прес-центрі ДТЕК.

При тому, що, як зазначили в компанії, раніше накладені 2 червня 2015 р. арешти продовжують діяти.

"Таким чином, на сьогодні на рахунки, майно і продукцію ПрАТ "Нафтогазвидобування" накладено одночасно по два арешти", - йдеться в повідомленні.

Обидва арешти ініційовані тими самими слідчими Генеральної прокуратури. Рішення про задоволення нових клопотань ГПУ були прийняті Печерським судом без участі представників ПрАТ "Нафтогазвидобування". Раніше компанія зверталася до суддів із проханням не допустити проведення судових засідань без її адвокатів, оскільки це порушує конституційне право ПрАТ "Нафтогазвидобування" на захист своїх інтересів.

При цьому арешти від 11 червня 2015 р. були накладені на підставі кримінального провадження, зареєстрованого у Єдиному реєстрі кримінальних проваджень 8 лютого 2013 р. за фактом ухилення від сплати податків (ст.212 КК). В рамках провадження розглядалася законність низки угод у 2010-2012 рр. Однак компанія у 2013-2014 рр. підтвердила в судовому порядку, що при укладенні цих угод не було допущено жодних порушень.

На думку "Нафтогазвидобування", слідчі ГПУ реанімували вказане кримінальне провадження, оскільки подальше блокування діяльності компанії під приводом розслідування вбивства колишнього голови правління Олега Семінського стало виглядати абсурдним. Особливо після того, як наприкінці травня 2015 р. стало відомо, що колишній керівник живий і перебуває в м. Києві.

"Втративши один формальний привід для тиску на компанію, Генеральна прокуратура намагається знайти інший. Проте він також не витримує критики. По-перше, суд визнав відсутність порушень законодавства ПрАТ "Нафтогазвидобування" в рамках згаданої справи. По-друге, компанія пройшла податкову перевірку за період із 2009 р. по 2013 р., за результатами якої не має претензій з боку податкових органів", - сказав генеральний директор ПрАТ "Нафтогазвидобування" Ігор Щуров.

У компанії вважають, що накладення одночасно двох арештів також свідчить про намір слідчих не допустити навіть тимчасового розблокування діяльності. Раніше Апеляційний суд м. Києва вже двічі визнавав арешти неправомірними, але слідчі через кілька годин домагалися нових арештів у Печерському суді. А на 12 червня планувалося слухання черговий апеляційної скарги ПрАТ "Нафтогазвидобування" (воно було перенесено).

"Протягом останніх двох років наша компанія надавала усіляке сприяння слідству, і у Генеральної прокуратури не виникало необхідності блокувати виробничу діяльність компанії. Ми впевнені, що відомство могло б продовжувати процесуальні дії без накладення арештів. Але, мабуть, переслідуються інші цілі", - зазначив Щуров.

ПрАТ "Нафтогазвидобування" вважає, що до реформування правоохоронної та судової систем можливості для захисту прав та інтересів компанії в Україні є наперед безперспективними. Представники компанії вже провели зустрічі з депутатами Європарламенту з метою інформування про ситуацію у правоохоронній та судовій системах. На даний момент "Нафтогазвидобування" готує додаткові звернення до європейських інституцій.

Нагадаємо, раніше "Нафтогазвидобування" подало скаргу на суддю Печерського райсуду.

Як повідомлялося з посиланням на деяких експертів, арешти майна "Нафтогазвидобування" мають політичний характер.