ua en ru

Арешти майна "Нафтогазвидобування" носять політичний характер, - експерти

Накладені арешти на майно і рахунки ПРАТ "Нафтогазвидобування" носять виключно політичний, а не юридичний характер. Такої думки дотримується керуючий партнер юридично-консалтингової компанії "Де-юре" Григорій Трипульський. Про це він сказав в статті Forbes.ua.

"Арешт накладається без попередження другої сторони в найкоротші терміни і часто використовується правоохоронними органами, юристами як спосіб тиску на неї", - зазначив юрист.

Партнер правової групи "Домініон" Михайло Гончарук висловив припущення, що у слідства могло бути сильне бажання знайти жертву злочину або справу використовували просто для вирішення тактичних завдань у більш складному корпоративному спорі. На його думку, прокуратура фактично може подавати клопотання про арешти необмежену кількість разів: їй всього лише досить трохи змінити основу і додати нове.

Юрист також висловив думку про відсутність підстав для арештів, оскільки вони накладаються за фактом кримінальної справи про зникнення в 2012 р. тодішнього голови правління "Нафтогазвидобування" Олега Семінського. Днями стало відомо, що він живий і перебуває в Києві.

"Людина з'явилася, а значить, зазначеного кримінального провадження не повинно бути. При цьому неважливо, кому належить це майно: юридичним або приватним особам", - констатує Гончарук.

Керуючий партнер консалтингової компанії Imepower Юрій Кубрушко розглядає судові проблеми "Нафтогазвидобування" як один з елементів боротьби держави з ДТЕК - головним акціонером "Нафтогазвидобування".

Він нагадав, що "в країні йде офіційна конфронтація між міністром енергетики Володимиром Демчишиним та компанією ДТЕК".

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич не виключає, що таким чином провладні політики можуть чинити тиск на найбільшого приватного газодобувача країни, в тому числі підштовхуючи його до продажу частини акцій. А метою, на думку експерта, може бути перерозподіл бізнесу після минулорічної зміни влади в країні.

"Те, що відбувається можна розглядати також як частину кампанії по "деолігархізації", ініційованої Адміністрацією Президента. За фактом, українські суди продовжують виконувати вказівки з Банкової", - пояснив він, додавши, що за описаними подіями можуть стояти бізнесмени і політики, близькі до Президента Петра Порошенка або які входять в його оточення.

Як повідомляла раніше ПРАТ "Нафтогазвидобування", минулого тижня Печерський районний суд Києва втретє за останні два місяці за клопотанням Генеральної прокуратури наклав арешт на її майно і рахунки. Компанія назвала дії ГПУ і судів скоординованими з метою тиску на компанію.