ua en ru

Суд повторно розблокував рахунки "Нафтогазвидобування"

Апеляційний суд Києва зняв арешт з рахунків і майна ПРАТ "Нафтогазвидобування", а також скасував заборону на реалізацію природного газу і газового конденсату. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"Це вже друге рішення за останній місяць, що підтверджує неправомірність застосування даних заходів по відношенню до найбільшої приватної газодобувної компанії України", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначають, що блокування законної господарської діяльності "Нафтогазвидобування" здійснюється Печерським районним судом Києва за клопотанням Генеральної прокуратури України з початку квітня 2015 р. При цьому в якості підстави для застосування забезпечувальних заходів використовується кримінальна справа, що розслідується протягом трьох років і не має ніякого відношення до господарської діяльності компанії.

Всі рішення Печерського районного суду Києва про арешт рахунків та майна, а також заборону на реалізацію видобутого газу і конденсату були скасовані як незаконні Апеляційним судом Києва.

"Ми знову довели свою правоту. Апеляційний суд ще раз встановив, що рішення Печерського районного суду Києва виносяться з порушеннями норм матеріального і процесуального права. Між кримінальним провадженням трирічної давності і роботою компанії немає ніякого взаємозв'язку. Відповідно, підстави для накладання арештів або заборон відсутні", - наводяться в повідомленні слова генерального директора "Нафтогазвидобування" Ігоря Щурова.

У прес-службі зазначають, що рішення Апеляційного суду є остаточним і обов'язковим для виконання на всій території України, однак Генеральна прокуратура в черговий раз намагається заблокувати законну господарську діяльність "Нафтогазвидобування".

Так, 28 травня представники Генпрокуратури, не дочекавшись завершення розгляду апеляційної скарги компанії, в черговий раз звернулися в Печерський райсуд Києва з аналогічним клопотанням про накладення арештів, визнаних раніше незаконними. Клопотання буде розглянуто 29 травня.

"Нафтогазвидобування" вважає, що в діях посадових осіб Генеральної прокуратури є ознаки умисного перешкоджання законній господарській діяльності компанії", - йдеться в повідомленні.

У цьому зв'язку "Нафтогазвидобування" направила звернення до Президента України, Кабінету міністрів України, Верховної Ради України, керівництва Генеральної прокуратури України, посольства країн-партнерів України, а також бізнес-омбудсмена з проханням надати в рамках законодавства сприяння в припиненні тиску на компанію.

У разі продовження блокування роботи "Нафтогазвидобування" буде змушене повністю зупинити видобуток газу.

"В результаті Україна тільки в 2015 році може недоотримати до 1 млрд куб. м палива, яке буде змушена імпортувати з-за кордону, зокрема з Росії. Втрата податків бюджетами різних рівнів може становити 2,2 млрд грн, під загрозою втрати робочих місць понад 1000 осіб", - відзначають в прес-службі.

"Нафтогазвидобування" також готує звернення в міжнародні судові інстанції для захисту своїх прав та інтересів.

ПРАТ "Нафтогазвидобування" - найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. Основний акціонер - енергетичний холдинг ДТЕК. Компанія розробляє ліцензійні ділянки на двох родовищах у Полтавській області - Семиренковському і Мачухському. Доведені запаси природного газу становлять 20 млрд куб. м, газового конденсату - 2 млн тонн.