ua en ru

"Нафтогазвидобування" подала скаргу на суддю Печерського райсуду

ПРАТ "Нафтогазвидобування" подало скаргу у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України на дії судді Печерського районного суду м. Києва Світлани Волкової. Про це йдеться у відповідному документі, копія якого є в розпорядженні редакції.

У скарзі наводиться низка фактів, які, на думку юристів ПРАТ "Нафтогазвидобування", свідчать про заангажованість судді.

Зокрема, йдеться, що стосовно Волкової відкрито кримінальне провадження за фактом звільнення з-під варти командира "Беркута" Дмитра Садовника, підозрюваного в розстрілі активістів Євромайдану.

Садовника помістили під домашній арешт. Після цього він кілька разів не з'явився в суд на розгляд своєї справи, а 3 жовтня стало відомо, що він утік.

На цій підставі у скарзі зроблено висновок, що суддя залежна від однієї зі сторін процесу - Генеральної прокуратури, і приймає рішення під її впливом.

Так, суддя відмовила юристам компанії "Нафтогазвидобування" у виклику для допиту свідка В'ячеслава Черепани, від якого 25 травня 2015 р. стало відомо, що Олег Семінський живий і перебуває в Генеральній прокуратурі України, де дає свідчення. Черепаня був присутній у суді і був готовий дати відповідні свідчення. Однак суддя Світлана Волкова не підтримала клопотання про його допит.

"Це призвело до умисного уникнення слідчим суддею повного з'ясування обставин справи та ухвалення судового рішення, яке не відповідає фактичним обставинам справи", - йдеться у скарзі.

Також суддя не звернула уваги на заяви юристів про свій відвід у зв'язку з перерахованими у скарзі порушеннями і не стала їх розглядати, хоча це є обов'язковою процедурою.

У ПРАТ "Нафтогазвидобування" вважають, що дії Волкової неправомірні оскільки істотно порушили права компанії. У зв'язку з цим у скарзі викладено прохання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, 29 травня 2015 р. суддя наклала арешт на майно ПРАТ "Нафтогазвидобування" - вже втретє за останні два місяці. Підставою для цього стало кримінальне провадження, відкрите в 2012 р. за фактом викрадення і вбивства тодішнього керівника компанії Олега Семінського. У компанії стверджують, що це справа не має відношення до господарської діяльності ПРАТ "Нафтогазвидобування".