ua en ru

Генпрокуратура Німеччини перевіряє участь німецьких громадян у конфлікті на Донбасі

Генеральна прокуратура ФРН вивчає питання про можливу участь громадян Німеччини в бойових діях на сході України. Про це з посиланням на прес-службу відомства повідомляє Deutsche Welle.

У прокуратурі зазначили, що розслідування хоч і не проводиться, однак триває "загальна перевірка".

Німецький закон про судочинство визначає, що в процесі такої перевірки може бути з'ясовано, чи мали місце, наприклад, державна зрада, шпигунство або дії, які порушують "мирне співжиття народів". Наявність таких правопорушень має визначатися окремо в кожному конкретному випадку.

"Громадяни Німеччини підпадають під дію кримінального кодексу країни, навіть якщо вони вчинили злочин за кордоном. Однак, враховуючи актуальні повідомлення, у німецького відомства досі немає" достатніх фактичних даних вчинення протиправних дій ", які підпадають під його компетенцію", - повідомила прес -секретар генпрокурора ФРН.

Зокрема, для громадян Німеччини, які мають подвійне громадянство, участь у бойових діях за кордоном може мати юридичні наслідки навіть без вчинення злочинів. Якщо громадянин Німеччини, який має ще одне громадянство, вирішив без дозволу ФРН відправитися на службу в армію "другої батьківщини", то це може призвести до втрати німецького громадянства. Судячи з репортажів німецьких журналістів, громадяни Німеччини, які воюють на Донбасі, бояться повертатися у ФРН, щоб не втратити свій німецький паспорт.

Як повідомили напередодні в Міністерстві внутрішніх справ ФРН, кількість громадян Німеччини, які вирушили на схід України, щоб взяти участь у бойових діях, становить не сотні людей, а лише одиниці.

Раніше німецька газета Welt am Sonntag повідомила, що у збройному конфлікті на сході України беруть участь понад 100 громадян Німеччини.

Також зауважимо, що Президент України Петро Порошенко і голова Бундестагу Норберт Ламмерт засудили поїздку двох німецьких депутатів на територію самопроголошеної "Донецької народної республіки".