ua en ru

General Motors застрахувала робітників концерну Opel від кризи

У документах, які General Motors направила в понеділок, 16 серпня, в Комісію з цінних паперів і бірж США, вказано, що згідно з домовленістю з профспілками автоконцерн зобов'язується в період з 2011 по 2014 рік виплачувати співробітникам Opel щорічно по 265 млн євро в тому випадку, якщо не зможе виконати дані робітникам обіцянки, повідомляє РБК daily. "Менеджмент компанії вважає за можливе і має намір виконати свої зобов'язання", - йдеться далі в документі, в якому GM сформулювала пов'язані з майбутнім IPO ризики.

Подача відповідної заявки очікується з дня на день. Експерти прогнозують, що обсяг IPO може скласти до 20 млрд дол., що стане одним з найвищих показників в історії США.
За даними Reuters, GM зайнята зараз пошуком ключових інвесторів, які б придбали вагомі пакети її акцій. При проведенні IPO це є загальноприйнятою практикою, оскільки в результаті створюється сприятливе для компанії враження, що її вихід на біржу підтримують впливові інвестори.
В даному випадку, очікується, що ключовими інвесторами будуть пенсійні або ж державні фонди. Втім, розмір їх частки в GM поки незрозумілий. Згідно з інформацією неназваного джерела, кожен з подібних інвесторів може купити від 2 до 10% акцій. В цілому ж частка ключових інвесторів у General Motors передбачається у розмірі 10-30%. При цьому мається на увазі, що пакети вони збережуть на тривалий термін.
Не далі як в 2009 р. компанія General Motors планувала розлучитися зі своєю німецькою "дочкою", а як покупці були вибрані австрійсько-канадський концерн Magna і російський "Ощадбанк". В останню мить плани GM несподівано змінилися, і продавати Oрel американці відмовилися. Якийсь час тому GM оголосила, що має намір провести санацію Opel вартістю 3,3 млрд євро за свій рахунок і підтримки європейських урядів не потребує.