ua en ru

General Motors нав'язує свої автомобілі майбутнім андеррайтерам

Глава General Motors (GM) Ед Уітакр, відомий своїми оригінальними ідеями, намагається якомога більше вичавити для компанії з прийдешнього IPO, пише РБК daily. У листі до американських банків, які можуть стати андеррайтерами, він пропонує їм переконати співробітників купувати автомобілі марки Cadillac, що належить GM. Поки що ці автомобілі не користуються дуже великою популярністю на Уолл-Стріт, і Е.Уітакр сподівається таким чином збільшити їх збут.

Керівництво автоконцерну почало в травні розсилати банкам пропозиції взяти участь в його виході на фондовий ринок. При цьому андеррайтерам була обіцяна вельми невисока плата за послуги. Так, JP Morgan і Morgan Stanley в червні погодилися на участь в IPO GM за ставкою 0,75% від обсягу розміщення, що приблизно вчетверо нижче за оплату, яка зазвичай пропонується банкам при проведенні крупних лістингів. Подібну жадність керівництво концерну і його акціонер - уряд США (61% акцій) - пояснили тим, що компанія ще не остаточно оправилася від кризи.

Як йдеться в листі глави концерну до банків, що цитує Bloomberg, він чекає від них не тільки допомоги в розміщенні акцій. Е.Уітакр попросив банки обдумати можливість надання автовиробникові кредитної лінії строком на декілька років. Крім того, він закликає фінансові інститути використовувати частину зборів від андеррайтингу для виділення субсидій співробітникам банків на покупку автомобілів Cadillac і деяких інших моделей, що виробляються GM.

Поки марка Cadillac має не дуже великий попит на Уолл-Стріт. В основному банкіри вважають за краще їздити на Mercedes, BMW, Audi або Porsche. Трохи рідше вони купують японські автомобілі Lexus, Acura, Infiniti.