ua en ru

Ходжес: в навчанні українських військових беруть участь 400 військовослужбовців США

Ходжес: в навчанні українських військових беруть участь 400 військовослужбовців США Фото: Фредерік Бен Ходжес

Зараз проходить навчання перший з п'яти армійських батальйонів

Близько 400 американських військовослужбовців в даний час беруть участь у підготовці солдатів і офіцерів ВСУ на Яворівському полігоні у Львівській області. Про це повідомляє ТАСС, посилаючись на заяву на прес-конференції в Пентагоні командувача сухопутними військами США в Європі генерала Бена Ходжеса.

"23 листопада ми почали новий етап підготовки збройних сил України, в ході якого зараз проходить навчання перший з п'яти армійських батальйонів", - сказав Ходжес.

За словами генерала, у програмі разом з США беруть участь військові інструктори з Великобританії, Канади та Литви.

Повідомляється, що в ході другого етапу США та інші країни НАТО планують навчити і оснастити шість батальйонів сухопутних військ України, включаючи один батальйон спецназу.

Як раніше заявляли в Пентагоні, допомога надається в цілях здійснення довгострокової воєнної реформи та підвищення професіоналізму її військовослужбовців". За останні два роки США виділили на військову допомогу Києву вже понад 265 млн дол.

Підготовка українських військовослужбовців йде за американською програмою "Безстрашний страж", розпочатої в 2014 році. На її першому етапі США допомагали навчити і оснастити підрозділи національної гвардії, що входять у систему МВС, а тепер готують армійські батальйони.

За словами генерала Ходжеса, працюють з ними військові інструктори з 173-ї повітряно-десантної бригади сухопутних військ США, яка базується в Італії.

Як наголошується, всі армійські батальйони будуть проходити навчання на Яворівському полігоні, а батальйон спецназу - в місті Хмельницький.

Нагадаємо, раніше Ходжес заявив, що США допускають розширення програми навчань з ВСУ. США планують розширити тренування українських військових і проводити підготовку не лише бійців Національної гвардії України, але і регулярної армії країни.

Як повідомлялося, до кінця року дві групи Нацгвардії пройдуть навчання в американських військових. Ходжес заявив, що США і надалі будуть допомагати Україні обладнанням і навчанням.