ua en ru

General Electric планує повернути виробництво з Мексики і Китаю в США

Американські гіганти машинобудування, у тому числі Boeing co. і General Electric Co, замислюються про повернення виробництва в США з країн, що розвиваються. Про це повідомляє Reuters.

Про зміну мислення в машинобудівному секторі, зокрема, повідомив глава найбільшого промислового конгломерату в США General Electric Джефф Іммельт.

"По суті, ми повертаємо приладобудування назад з Мексики і Китаю... Коли ми дивимося на це з точки зору витрат, робоча сила тут ще дорожче. Але як матеріали, так і дистрибуція дешевше в США, ніж імпортовані з-за кордону", - говорить Іммельт.

"Так що ми бачимо можливість повернення робочих місць - певних, не всіх. Також ми розглядаємо аналогічний варіант для таких сфер, як програмне забезпечення", - додав він.
У гонитві за дешевою робочою силою компанії переносили свої потужності за межі країни і укладали контракти з іноземними постачальниками, що вилилося в зниження зайнятості в машинобудівному секторі США на 40%, порівняно зі своїм піком у 1980 р.

"За останні 15 років ми, як лемінги, заради зниження вартості розтягли свої ланцюжки поставок дуже широко, - повідомив глава другого за розміром авіабудівника у світі Boeing Джима МакКерні. - У деяких випадках це призвело до того, що ми втратили контроль над якістю і сервісом... Ми недооцінили значимість місцевих робітників".

З цим, зокрема, пов'язані численні відстрочення випуску останньої моделі від літака Boeing 787 Dreamliner, вихід якого на ринок у цілому був затриманий на три роки.

Назріваюче відродження американського машинобудування вже призвело до створення в США понад 50 тис. місць у січні і привернуло увагу Президента США Барака Обами, який пообіцяв сектору свої зусилля щодо зниження податків.

Машинобудівники також відзначають, що в США з'явився брак робочої сили з необхідними технічними навичками, у зв'язку з чим звертають увагу на тих, хто звільняється з армії, чиї знання в цій сфері зазвичай вище, ніж серед цивільних.
Зараз компанії сектора в цілому шукають ще 600 тис. співробітників і говорять про необхідність популяризації технічних спеціальностей.

"Ви побачите продовження цього процесу в майбутньому. Частково це викликано бізнес-причинами, частково тим, що ми хороші громадяни", - зауважив МакКерні.

Нагадаємо, рівень безробіття в США в січні 2012 р. в порівнянні з показником попереднього місяця знизився на 0,2 процентного пункту і склав 8,3%.