ua en ru

Гельмут Коль був великим лідером об’єднаної Європи і великим другом України, - Порошенко

Гельмут Коль був великим лідером об’єднаної Європи і великим другом України, - Порошенко Фото: Петро Порошенко

За словами Порошенка, особливістю канцлера Коля була здатність вирішувати складні питання

Президент України Петро Порошенко взяв участь у європейській церемонії вшанування пам’яті колишнього федерального канцлера Федеративної Республіки Німеччина Гельмута Коля (1982-1998 рр.), що відбулась у Страсбурзі. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

"Сьогодні тут, у Страсбурзі Німеччина, Європа і весь світ прощалися із великим німцем, великим канцлером, який об’єднав Німеччину. Великим лідером об’єднаної Європи і великим другом України, який бачив Україну і український народ в родині європейських народів", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що від імені українського народу вшанував пам'ять "великого німця, великого європейця з вдячністю за все, що було зроблено".

"Особливістю канцлера Коля була здатність вирішувати складні питання, які на перший погляд вирішити було абсолютно неможливо. Це він знайшов правильну мову з тодішнім Радянським союзом. Це він зробив великі кроки для того, щоб був мир, щоб ніколи більше не почалась війна", - зазначив Порошенко.

Він додав, що завдяки зусиллям Коля було створено євро, розширено Євросоюз, зміцнено євроатлантичну інтеграцію. "Зроблені кроки, які сьогодні формують Європу і без яких ми не можемо собі уявити Європейського Союзу і світу", - підкреслив президент.

"Сьогодні час, щоб ми навчилися у канцлера Коля, як вирішувати складні, проблемні питання. Я є оптимістом, і я вірю в те, що об’єднаними зусиллями Європи і світу ми можемо повернути мир в Україну, мир у Європу", - зазначив президент.