ua en ru

Газзбути цієї зими максимізують прибуток, - Коболєв

Газзбути цієї зими максимізують прибуток, - Коболєв Фото: "Нафтогаз" (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Висока ціна природного газу для населення від газзбутів пов'язана не з джерелом отримання газу, а з їх бажанням мати високу маржу.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ефірі на UA Перший.

"Ціна є похідною не від того, який газ і де його беруть, а от іншого боку бізнесу - наявності клієнтів. Коли у великого постачальника є 8-9 млн клієнтів (70% побутових споживачів газу в Україні), які дуже інертний, коли він знає, що 90% з них, швидше за все, цієї зими нікуди ге перейдуть, від слова "зовсім", і є якогось органу, який би на цю ситуацію дивився дуже жорстко, що буде робити постачальник? Він буде максимізувати свою маржу", - упевнений Коболєва.

На його думку, немає логічного зв'язку між маржею газзбутів і тим, у кого вони купують газ.

"Більш того, я перевіряв - є приватна компанія, яка продає дешевше газ, ніж ми. Є компанії, які продають за цінами, близькими до наших. Для ”Нафтогазу" плюс 1 гривня на кубометр, при нашій невеликій базі клієнтів, принесе дуже малий прибуток. Тому ми воюємо за кінцевого споживача", - розповів Коболєва.

Нагадаємо, з 1 серпня 2020 на ринку природного газу для населення діє вільне ціноутворення: ціну газу постачальники визначають самостійно, зате споживач може вільно змінювати постачальника в будь-який момент.

НАК "Нафтогаз" також почав продавати газ для населення безпосередньо через свою газопостачальну компанію "Нафтогаз України".