ua en ru

"Газпром" може законсервувати Південно-Киринське родовища через санкції США

"Газпром" може законсервувати Південно-Киринське родовища через санкції США Фото: "Газпром" може законсервувати Південно-Киринське родовища через санкції США

Імпортне обладнання критично важливо для розробки родовища

Російський ВАТ "Газпром" не зможе розробляти Південно-Киринське родовище на Сахалінському шельфі, яке потрапило під нові американські санкції, без поставок імпортного обладнання, що означає високу ймовірність відмови від видобутку. Про це пише російське видання "Коммерсант".

Так, згідно з інформацією джерел в нафтогазовій галузі, на які посилається видання, компанії буде потрібно менше одного-двох тижнів, щоб повністю оцінити збиток від санкцій, однак вже зрозуміло, що імпортне обладнання критично важливо для розробки родовища.

"Розширення заводу зі зрідження природного газу в Приміському, побудованого в рамках "Сахаліну-2, за рахунок інших учасників "Сахаліну-3" практично неможливо, оскільки їх розробка зараз знаходиться в стадії, "близькою до нульової", - пише видання.

Також співрозмовники видання припускають, що формальним приводом для уряду США могла стати заява голови Міненерго РФ Олександра Новака, зроблена у квітні. Тоді він оголосив, що запаси нафти Південно-Киринского по С1 і С2 - 464 млн тонн, але вже наступного дня глава Мінприроди Сергій Донський уточнив, що коефіцієнт вилучення нафти на родовищі - 0,1%, так що про масштабний видобуток мови йти не може.

Разом з тим, в Кремлі зберігають оптимізм. За словами прес-секретаря Президента РФ Дмитра Пескова, "не можна говорити, що санкції ніяк не впливають, але говорити про те, що санкції можуть якось позначатися на тих чи інших галузях економіки Росії в цілому, не доводиться".

"Ми не вважаємо дії США вдалими, легітимними, а головне - далекоглядними", - переконаний прес-секретар Путіна.

Нагадаємо, розширені санкції Сполучених Штатів Америки (США) щодо Російської Федерації (РФ) почнуть діяти з сьогоднішнього дня. Нові санкції введені відносно людей і організацій, які допомагали фігурантам "чорних списків" обходити дію обмежень.

Раніше повідомлялося, що США ввели санкції відносно Південно-Киринского родовища російської компанії "Газпром" в Охотському морі.