ua en ru

"Газпром" не має наміру оскаржувати рішення Стокгольмського арбітражу

"Газпром" не має наміру оскаржувати рішення Стокгольмського арбітражу Фото: Олександр Медведєв (gazprom.ru)

Мається на увазі спір про контракт на постачання газу

Російський монополіст "Газпром" не збирається оскаржувати рішення Стокгольмського арбітражного суду в спорі з українським "Нафтогазом". Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, рішення "не містить нічого нового".

"Там нічого нового немає. Рішення арбітражу набула чинності. Оскаржити? А навіщо?", - сказав Медведєв.

У той же час, після ухвалення шведським судом проміжного рішення з принципових питань в кінці травня минулого року, російський концерн вже в листопаді подав до Апеляційного суду округу Свеа заяву про скасування окремого проміжного рішення та його часткове скасування.

Нагадаємо, як відомо рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу не підлягають оскарженню по суті, а лише процедурно, відповідно, є обов'язковими до виконання, незалежно від бажання сторін їх дотримуватися.

Російський газовий монополіст "Газпром" заявляє про стягнення з НАК "Нафтогаз України" арбітражним судом Стокгольма 1,8 млн доларів штрафу за прострочення платежу за поставлений газ.

Крім того, концерн вважає, що суд зобов'язав українську сторону сплатити "Газпрому" суму простроченої заборгованості за постачання газу в розмірі 2,019 млрд доларів, а також відсотки з 22 грудня 2017 року по дату здійснення такого платежу в розмірі 0,03% за кожний день прострочення.

У травні 2017 року НАК "Нафтогаз України" виграв суд у концерну "Газпром".