ua en ru

Газовий оператор Snam: Італія сьогодні недоотримає близько 18% російського газу

Італія сьогодні недоотримає 18% російського природного газу, що поставляється "Газпромом", свідчать дані італійського газотранспортного оператора Snam. Як передає Reuters, компанія подала заявку на прокачування 103,4 млн куб. м газу, а очікує отримати лише 84,9 млн куб. м.

Напередодні найбільша італійська енергетична компанія ENI повідомила, що збільшила імпорт природного газу з Алжиру, щоб компенсувати нестачу російського газу. Глава ENI Паоло Скароні запевнив, що в найближчі дні дефіциту газу в Італії вдасться уникнути.

Міністр промисловості Італії Коррадо Пассера, в свою чергу, зазначив, що ситуація з газопостачанням в Італії досягла критичної стадії у зв'язку з рекордним споживанням газу і недостатнім обсягом поставок з Росії.

Італія покриває за рахунок імпорту 90% своїх потреб у природному газі, причому на російський газ припадає 30% імпортних поставок. Минулого місяця на Апенніни прийшли рекордні морози з сильними снігопадами, через що споживання газу різко збільшилося. Однак з 31 січня ц.р. Італія отримує російського газу менше добових потреб. За даними італійського газотранспортного оператора Snam, 3-4 лютого 2012 р. брак російського газу досягав 30% щодо запитаних обсягів.

4 лютого ц.р. заступник голови правління ВАТ "Газпром" Андрій Круглов повідомив, що концерн в даний час не в змозі задовольнити заявки європейських споживачів на додаткові поставки газу понад законтрактованих обсягів. Крім того, Круглов визнав, що протягом декількох днів було невелике зменшення поставок до цих країн об'ємом до 10%, але потім поставки повернулися до обсягів, передбачених контрактами.