ua en ru

Газ не має бути інструментом політичного тиску, - Яшин

Газ не має бути інструментом політичного тиску. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив член бюро федеральної політради об'єднаного демократичного руху "Солідарність" (Росія) Ілля Яшин.

"Газ не має бути інструментом політичного тиску. Ціна на енергоресурси повинна визначатися ринком, а не політичною кон'юнктурою. Якщо ви нікого не шантажуєте на міжнародному ринку, вас сприймають як надійного партнера і довіряють. Міжнародний ринок - адже це теж бізнес. А в бізнесі ніщо не цінується так, як репутація. І факт залишається фактом: за роки путінського правління Росія почала сприйматися нашими економічними партнерами як вкрай неблагонадійний партнер, схильний до агресії і шантажу", - сказав Яшин.

При цьому він додав: "Російська опозиція, як і все російське суспільство, зацікавлена в дружніх і цивілізованих взаєминах з нашими сусідами, зокрема - з Україною. Ми не ловимо рибу в каламутній воді і не шукаємо вигоди в загостренні російсько-українських відносин... Не знаю, чи існує особистий конфлікт між Путіним і Януковічем, але в мене складається відчуття, що наш прем'єр випробовує неприязнь до будь-якого пострадянського керівника, здатного демонструвати незалежність".