ua en ru

Гаазький трибунал може знайти винних серед представників української влади, - Медведчук

Ніякі звернення України в міжнародні суди та інші інстанції не замінять мирного діалогу ні з власними громадянами, ні з Росією. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він нагадав, що 4 лютого Верховна Рада прийняла звернення до Міжнародного кримінальногой суду (МКС) про визнання Україною її юрисдикції "щодо злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації" та іншими особами, які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян.

"Хочу зазначити, що 29 січня Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла заяву про події в Україні, у пункті 5 якого зазначається: "Рада закликає українську владу невідкладно вжити цілеспрямовані правові кроки, які дозволять МКС розглянути можливі злочини проти людяності, вчинені на території України у 2014-2015 роках, - пише політик. - Як бачимо, на відміну від українського парламенту, ЄС не визначає завчасно винних у цих злочинах, будь то конкретні особи або яка-небудь зі сторін конфлікту".

За словами Медведчука, якщо Міжнародний кримінальний суд приймає справу до провадження, він проводить розслідування самостійно і його прокурор сам вирішує, кому висувати обвинувачення. Лідер "Українського вибору" вважає, що не виключено, що ними можуть бути й представники української сторони. Також політик зазначає, що МКС може роздумувати над тим, чи починати виробництво, роками.