ua en ru

Фюле: Україна потребує як більшості, що готова до діалогу та і відповідальної опозиції

Європейський комісар з розширення та европейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Україна потребує як більшості, яка створює сприятливе середовище для діалогу, так і конструктивної опозиції, яка здатна повністю усвідомити свою відповідальність перед українським народом. Про це він заявив під час зустрічі з секретарем Ради національної безпеки та оборони України Андрієм Клюєвим, якого було призначено Президентом України Віктором Януковичем відповідальним за координацію дій центральної виконавчої влади у сфері європейської інтеграції та взаємодії з інституціями ЄС, яка відбулася 24 квітня 2013 р., повідомляє прес-служба представництва Європейської Комісії в Україні

Під час зустрічі сторони підбили підсумки дій України у напрямі виконання зобов'язань, визначених 25 лютого 2013 р. у спільній заяві саміту ЄС-Україна.

"Пакет документів, ухвалених Україною для забезпечення послідовного виконання політики ЄС щодо розвитку близьких відносин з Україною, відображає бажання країни досягти мети, що полягає у підписанні угоди про асоціацію, включно із частиною про створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі", - підкреслив Фюле, коментуючи результати зустрічі.

Але він також додав: "Наш моніторинг запланованих з боку України дій засвідчив, що деякі нерозв'язані питання потребують додаткової уваги".

Зустріч стала приводом для поглибленого розгляду численних питань, пов'язаних з трьома сферами, визначеними у висновках зустрічі міністрів закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 р., а також питань, що стосуються підготовки до вдалого проведення саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Під час обговорення внутрішньополітичної ситуації в країні Фюле нагадав про своє переконання: "Україна потребує як більшості, яка створює сприятливе середовище для діалогу, так і конструктивної опозиції, яка здатна повністю усвідомити свою відповідальність перед українським народом".

Він привітав той факт, що європейський порядок денний стає фактором консолідації у внутрішній політиці України.