ua en ru

Ф'ючерси на нафту 13 вересня закрилися різноспрямовано за підсумками тижня подешевшали на 2,1-2,9%

Нафтові ф'ючерси на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 13 вересня 2013 р. закрилися різноспрямовано, а за підсумками минулого торговельного тижня подешевшали на 2,1-2,9%.

Тиждень на світовому нафтовому ринку ознаменувалася ослабленням напруженості навколо Сирії, очікуванням ключового засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США і спекуляціями на тему можливого зниження попиту на паливо в Сполучених Штатах.

Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції 13 вересня 2013 р. склали:

- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (жовтень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні зросла на 15 центів і встановилася на позначці 112,78 дол./бар. при діапазоні котирувань 111,60-112,91 дол./бар.;

- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (жовтень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку знизилася на 39 центів і встановилася на позначці 108,21 дол./бар. при діапазоні котирувань 107,23-108,74 дол./бар.

Жовтневий контракт Brent закінчився 13 вересня. Більш активний контракт з поставкою в листопаді за підсумками п'ятничних торгів подорожчав на 17 центів - до 111,70 дол./бар. Зростання котирувань Brent до кінця сесії був пов'язаний з зберігалася на той момент невизначеністю результату переговорів між Росією і США щодо сирійського питання. Міністр закордонних справ РФ Сергій і держсекретар США Керрі 13 вересня провели другий раунд переговорів в Женеві, який не призвів до конкретних результатів. Ця невизначеність була вирішена вже на наступний день, коли Лавров і Керрі оголосили про узгодження російсько-американських пропозицій за рішенням проблеми постановки під міжнародний контроль сирійської хімічної зброї.

В цілому за тиждень нафта Brent подешевшала на 2,9%, що стало самим значним тижневим зниженням після 21 червня 2013 р. Негативна динаміка котирувань відображала зняття напруженості навколо Сирії, після того як Росія вийшла з пропозицією про взяття сирійської хімзброї під міжнародний контроль з перспективою його подальшого знищення. План поки далекий від реалізації, однак Сирія вже приєдналася до Конвенції про заборону хімічної зброї і незабаром повинна передати міжнародному співтовариству всю інформацію про своєму арсеналі бойових отруйних речовин. Ймовірність військової операції США проти уряду Президента Сирії Башара Асада різко зменшилася.

Крім того, гравці нафтового ринку побоюються, що ФРС за підсумками дводенного засідання 17-18 вересня прийме рішення скоротити щомісячні покупки облігацій на фінансовому ринку, що американський Центробанк проводить у рамках так званої програми кількісного пом'якшення (QE). Вважається, що ця програма сприяє здешевлення долара, а це в свою чергу допомагає нафтовим котируванням рости.

За підсумками тижня, що завершився 13 вересня, контракт WTI в Нью-Йорку подешевшав на 2,1%. Крім очікувань посилювання грошово-кредитної політики ФРС, тиск на котирування WTI зробила макроекономічна статистика (зокрема дані по роздрібних продажах і індекс споживчої довіри в США від Мічиганського університету), яка вказує на те, що споживання палива в Америці може виявитися нижче, ніж передбачалося раніше.