ua en ru

ФСБ Росії звинуватила помічника Джемільова в "екстремістській діяльності"

ФСБ Росії звинуватила помічника Джемільова в "екстремістській діяльності" Ілюстративне фото (wikipedia.org)

Спецслужби РФ відкрили справи про створення "екстремістського співтовариства"

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії звинувачує помічника лідера кримських татар, депутата Верховної ради України Мустафи Джемілєва Ерола Велієва у створенні "екстремістської групи" в окупованому Криму. Про це повідомляє Центр громадських зв'язків ФСБ.

"Федеральною службою безпеки Російської Федерації спільно з МВС Росії розкрита діяльність екстремістської групи, створеної Эролом Велиевым - помічником депутата Верховної ради України М. Джемілєва за вказівкою перебуває в розшуку лідера забороненої в Росії Меджлісу кримсько-татарського народу Р. Чубарова за підтримки СБУ", - йдеться в повідомленні ФСБ.

Спецслужби РФ заявляють, що "екстремістами планувалося вчинення злочинів з мотивів політичної ворожнечі з метою залякування проросійськи налаштованих кримських татар".

Крім того, за даними ФСБ, в січні вони нібито підпалили будинок муфтія Криму Еміралі Аблаєва, використавши пляшки із запальною сумішшю. За кожну проведену "акцію" їм було обіцяно по 500 доларів. За даними ФСБ, крім Велієва, до складу групи нібито увійшли колишні спортсмени-боксери А. Стешенко і А. Третьяков.

Спецслужби РФ порушили кримінальні справи про створення "екстремістського співтовариства", вербування та участі в ньому. Велієву і Третьякову звинувачення пред'явили заочно. Обидва оголошені у федеральний розшук.

Нагадаємо, сьогодні, 21 травня, в окупованому Бахчисараї проходять чергові обшуки у кримськотатарських активістів. Повідомлялося, що в Бахчисараї прийшли з обшуками до активіста "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва. До його будинку також підігнали автозак, а в двір заїхав автомобіль Volkswagen c тонованими номерами. Також повідомляється, що до Мустафаєва під'їхав адвокат Еміль Курбединов, але його поки не пускають до довірителю.

У ході обшуків Федеральна служба безпеки Росії затримала двох осіб за підозрою в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".