ua en ru

FSA перевірить готовність банків Великобританії до різних катастроф та надзвичайних ситуацій

Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії (FSA) має намір перевірити готовність місцевих банків на загрозу пандемії грипу, державний переворот в якій-небудь країні чи інші надзвичайні ситуації. Згідно з даними The Wall Street Journal, відповыдне розпорядження місцеві представники фінансового сектору отримали від FSA ще наприкінці минулого року. Пройти незвичайні стрес-тести повинні не тільки британські банки, а й іноземні компанії, що працюють на території країни. Про сьогодні пише РБК-daily.
Примітно, що співробітники FSA не підготували будь-якої стандартний набір сценаріїв, надавши цю креативну роботу самим банкам. Іншими словами, саме кредитні організації повинні вигадувати можливу надзвичайну ситуацію, оцінювати її вплив на бізнес, а потім знаходити способи максимально скоротити відповідні ризики. Співробітники FSA залишають за собою право втручатися у процес вибору катаклізмів та інших явищ, пропонуючи банкам свої варіанти розвитку подій. Так, співробітників одного з британських банків попросили оцінити наслідки повномасштабної торгової війни між США і Китаєм, яку вже незабаром пророкують деякі аналітики.
Правда, деколи креативність банків переходить усілякі межі, і представники FSA змушені пропонувати компаніям більш вірогідні події. Проте в число потенційних НС, на які британські банки проходять стрес-тести, увійшли пандемія грипу, державний переворот у будь-якій країні Латинської Америки з викраденням великої суми грошей з банку, порушення поставок продуктів харчування в магазини і, як наслідок, порожні полиці, а також повна відсутність повітряного сполучення через природні катаклізми, наприклад виверження вулкана.
Самі представники британської банківської системи досить скептично поставилися до нововведення. На їхню думку, ця робота не тільки займе дорогоцінний час високооплачуваних банківських аналітиків, але і приведе до зростання норм резервування власного капіталу, що завадить нарощування обсягів кредитування. У FSA з цим не згодні і вважають, що подібна робота піде банкам тільки на користь.