ua en ru

ФРС США збереже щомісячні обсяги скупки облігацій на рівні 85 млрд дол

Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти щомісячні обсяги скупки облігацій на рівні 85 млрд дол. Про це йдеться в заяві комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС, опублікованій за підсумками дводенного засідання.

Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти щомісячні обсяги скупки облігацій на рівні 85 млрд дол. Про це йдеться в заяві комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС, опублікованій за підсумками дводенного засідання.

Напередодні засідання ФРС найбільш очікуваним було скорочення обсягів купівлі активів на 10 млрд дол.

За збереження надм'якої грошово-кредитної політики проголосували дев'ять з десяти членів FOMC. Проти виступила президент Федерального резервного банку Канзас-Сіті Естер Джордж, яка побоюється, що проведення подібної політики загрожує дисбалансом економіки в майбутньому.

Представники ФРС заявили, що темпи зростання американської економіки поки залишаються "незадовільними", тому було б неправильно зараз відмовлятися від політики кількісного пом'якшення.

Згідно зі звітом ФРС, низка індикаторів вказує на поліпшення ситуації на ринку праці, проте рівень безробіття залишається високим. Збільшилися обсяги споживчих витрат, поліпшується ситуація на ринку нерухомості, однак разом із тим спостерігається зростання ставок кредитування по іпотеці, а податкова політика стримує економічне зростання. Інфляція знаходиться нижче встановленого комітетом рівня у 2%.

Згідно із прогнозами ФРС, зростання американської економіки за підсумками 2013 р. складе не більше 2,3%. Наступного року відомство Бена Бернанке очікує економічне зростання на рівні 3%.

Облікову ставку відомство залишило на рекордно низькому рівні в 0-0,25% річних.

Фондові ринки відреагували на звістку про продовження політики стимулювання економіки миттєво - індекс S&P 500 різко виріс. За інформацією телеканалу "Росія 24", індекс Dow Jones протестував нові історичні максимуми, при цьому котирування нафти і золота також досить сильно виросли.

Нагадаємо, напередодні керуючий директор Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард закликала ФРС США не забувати про ринки, що розвиваються, економіка яких може постраждати у зв'язку зі згортанням стимулювальних заходів (QE3).

Наприкінці серпня керівники ФРС на щорічній конференції Федрезерву у Джексон-Хоул дали зрозуміти, що не будуть враховувати потенційно руйнівні наслідки згортання стимулювальних програм у США для країн, що розвиваються. Як відомо, економічна активність країн, що розвиваються, в липні скоротилася до посткризового мінімуму.

Раніше в серпні повідомлялося про те, що ФРС США не визначилася з термінами згортання програми економічних стимулів.

Нагадаємо, американський центробанк щомісячно купує облігації на 85 млрд дол. для здешевлення довгострокового фінансування в цілях стимулювання економіки.

Найближчим часом ФРС чекає зміна керівництва - найбільш імовірним наступником Бернанке є заступник голови ради керуючих ФРС США Джанет Йеллен. Раніше основним претендентом на посаду голови ФРС вважався Лоуренс Саммерс, проте від участі у виборах він відмовився.