ua en ru

Лоуренс Саммерс знімає свою кандидатуру з числа претендентів на пост глави ФРС

Екс-міністр фінансів США Лоуренс Саммерс у неділю, 15 вересня 2013 р. попросив Президента США Барака Обаму зняти його кандидатуру з розгляду як "наступника" нинішнього голови ФРС Бена Бернанке.

"Я змушений визнати, що процес схвалення моєї кандидатури може виявитися запеклим, що не буде відповідати інтересам Федеральної резервної системи, інтересам адміністрації, і, в кінцевому рахунку, завданням відновлення американської економіки", - повідомив Саммерс в листі Президентові США.

Таким чином, у боротьбі за посаду Голови Федрезерву залишається лише два основних кандидати, які відомі для інвестиційної громадськості: нинішній заступник голови FOMC Джанет Йеллен і колишній чиновник з ФРС Дональд Коен. Саме ці персони поки розглядаються в якості основних фаворитів. Також сьогодні з'явилася інформація від агентства Reuters, яке з посиланням на свої джерела пише, що Тімоті Гайтнер досі не зацікавлений претендувати на посаду голови ФРС.

Останнім часом у пресі проводилася масштабна антипіар-кампанія проти Саммерса. Сенатори-демократи критикували його висловлювання на користь дерегулювання фінансових ринків, а також звинувачували Саммерса в тісних зв'язках з Уолл-стріт. У підсумку він вирішив не грати з вогнем і не нервувати інвесторів - Саммерс прийняв рішення відкликати свою кандидатуру.

Разом з тим, місце глави ФРС ще ніколи не займала особа, що не працювала там, а саме такою людиною як раз і міг стати Саммерс. Проте ФРС також ніколи не функціонувала і під керівництвом жінки, а такий варіант поки залишається можливим.

Раніше ринок вкрай негативно сприймав перспективи призначення Саммерса. Екс-міністр фінансів є противником програми з викупу облігацій (QE3), що проводиться ФРС. З цієї причини ринок ф'ючерсів досить позитивно відреагував на повідомлення про зняття його кандидатури. Так, ф'ючерси на індекс Standard & poor's 500 зріс на 1%, ф'ючерси на 10-літні Treasuries - на 0,8%, повідомляє агентство Bloomberg.

Відомо, що ринок найбільше не любить невизначеність, тим більше Саммерс вважався "яструбом". Тому немає нічого дивного, що основні індекси в Азії на цьому тлі додають більше 1%.

Корейський KOSPI зростає на 0,6%, гонконгський Hang Seng в плюсі на 1,4%, а ось Китаї зниження, Shanghai Composite знижується на 0,4%. У Токіо сьогодні вихідний день, торги не проводяться.

Ф'ючерс на індекс S&P 500 також торгується в плюсі, зростання на 0,5%. На валютному ринку долар здає свої позиції. Пара євро/долар додає 0,5%, відмітка 1,3367. Схожа динаміка і в інших парах.