ua en ru

Freshtel в Росії домовляється з ВЕБ про кредит під заставу 100% акцій, - джерело

Власники WiMAX-оператора Freshtel в Росії, серед яких український бізнесмен Віктор Пінчук, можуть закласти 100% компанії ВЕБ. Гроші потрібні для створення мережі мобільної передачі даних. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Менеджмент російського ТОВ "Інтерпроект" (ТМ Freshtel) домовляється з ВЕБ про отримання кредиту, розповіли виданню два джерела на телекомунікаційному ринку. За словами одного з них, Freshtel запитувала дві позики на сім років - 48 млн дол. під 7,5% річних і 3,3 млрд руб. (близько 110 млн дол) під 11,7% річних, в якості застави компанія пропонувала 100% акцій, а також майно та обладнання. У ВЕБ є намір видати кредит, але після "технічного аудиту" компанії параметри угоди можуть змінитися, зазначив співрозмовник.

"Інтерпроект" надає послуги інтернет-доступу за технологією WiMAX в діапазоні 3,5 ГГц і володіє ліцензіями на частоти по всій РФ. Компанія є російським підрозділом Freshtel Communications Group, яка також працює в Україні. Основний власник - фонд Icon Private Equity, керуючий приватними інвестиціями, у тому числі бізнесмена Віктора Пінчука. У червні 2011 року блокпакет оператора придбали структури російського бізнесмена Сулеймана Керімова - Freshtel була оцінена в 100 млн дол., стверджували джерела, близькі до операції.

В Україні компанія розвивається краще, ніж у Росії - до середини 2011 року у неї було 36,5 тис. абонентів у Києві та передмістях. У другій половині року компанія розширила мережу ще на дев'ять населених пунктів, включаючи обласні центри Донецьк, Суми, Житомир, Івано-Франківськ. Можливий вплив угоди на Freshtel в Україну в компанії не коментують. Але, за словами гендиректора компанії Олени Мініч, істотних коригувань планів з розвитку найближчим часом не очікується. "Ми як і раніше мають намір будувати мережу в західних, східних і центральних областях. Нас цікавлять райони, де немає якісного проводового інтернету", - пояснила вона.

У Росії Freshtel розвивалася не так стрімко. За даними компанії, зона покриття мережі охоплює підмосковні міста - Чехов, Серпухов, Щербинка, Новомосковськ (Тульська область), Тулу і Липецьк. Тільки влітку були зняті адміністративні обмеження, пов'язані з розробкою спектра 3,5 ГГц, пояснює співкеруючий партнер Icon Private Equity Сергій Корепанов. Але будівництво не велося, і в 2011 році компанія "продовжувала отримувати частоти і вела пошук майданчиків під базові станції". За словами джерела, на початок 2011 року абонентська база компанії становила близько 12 тис. осіб, половина з них активні. Як повідомив співрозмовник видання, виручка Freshtel в 2011 році була трохи більше 1 млн дол. У компанії не розкривають абонентську базу та виручку.

Протягом півтора років Freshtel планує побудувати мережу в 390 містах, заявив Володимир Малявін, в понеділок призначений на посаду гендиректора оператора (раніше обіймав аналогічну посаду в компанії "Комстар-Директ"). За словами співрозмовника, близького до компанії, головним джерелом коштів для будівництва мережі стануть кредити ВЕБ. Інвестиції можуть також надати й акціонери компанії, додало джерело: фонд Icon Private Equity і структура Сулеймана Керімова Altitude Management. Представник компанії Сулеймана Керімова "Нафта Москва" підтвердив "стратегічний інтерес" до активу та плани щодо участі в його розвитку. Він відмовився коментувати переговори з ВЕБ. Також надійшли представники Icon і ВЕБ.

Але перспектива діапазону, в якому працює Freshtel, під питанням. У новій таблиці розподілу смуг радіочастот між радіослужбами Росії не було вказано, що в діапазоні 3,5 ГГц можна будувати новітні мережі LTE. "Наш вибір ми вважаємо перспективним і без LTE. Він відносно вільний від відомчих послуг, а через два роки буде повністю виділений в комерційне використання", - вважає Володимир Малявін. При розробці в діапазоні 3,5 ГГц потрібно враховувати реальний розвиток мереж LTE, додає президент ТТК Артем Кудрявцев.