ua en ru

Французький антитерористичний додаток забарився із SOS на три години

Французький антитерористичний додаток забарився із SOS на три години Фото: теракт у Франції (Bloomberg)

Хоча розробники онлайн-сервісу обіцяли, що тривожне повідомлення має надійти на смартфон протягом 15 хвилин

Жителі Франції критикують мобільний додаток SAIP ( "Система тривожного оповіщення та інформування населення"), розроблене за підтримки уряду для оповіщення про підготовлювані або вчинені теракти, в зв'язку з тим, що французькі користувачі отримали відповідне повідомлення про напад в місті Ніцца лише о 1:30 за місцевим ночі (2:30 за київським) часом - через майже три години після трагедії. Про це повідомляє телеканал BFM.


Як зазначається, місцева префектура виступила з попередженням для жителів міста про те, що відбувається приблизно в 23:00 за місцевим часом (0:00 мск), в той час як напад стався приблизно о 22:30. Однак повідомлення в додатку з'явилося значно пізніше.

Крім такої тривалої затримки користувачі звернули увагу і на те, що, на відміну від офіційної програми, сервіс оповіщення в соцмережі Facebook спрацював на порядок оперативніше, не кажучи вже про повідомлення в мікроблогах Twitter.

Окреме обурення викликала і реакція держсекретаря по цифровій економіці Аксель Лемер, яка через соцмережі закликала громадян повідомляти рідних про те, що вони знаходяться в безпеці, через Facebook, а не SAIP, в якому передбачена така функція.

Багато цитують витяг з прес-релізу, опублікованого з нагоди запуску SAIP в червні цього року. У ньому повідомлялося, що початкова версія програми дозволяє дізнатися про тривожну ситуацію через відповідне повідомлення на смартфоні протягом 15 хвилин.

"Вони ж не могли сказати, що були не до кінця впевнені?", - Обурюється один з користувачів Twitter. "Це бардак", - додає інший.

Серед можливих причин затримки основна - це якість зв'язку. Оскільки робота програми будується на передачі даних через мобільний інтернет, через велику кількість абонентів і почастішали після нападу дзвінків і СМС місцеві антени могли просто не впоратися з таким навантаженням.

"Ще один фактор - це, очевидно, запізніла реакція префектури, Однак на даний момент ніхто (в префектурі), не зміг відповісти на наші запити", - резюмує телеканал.

Нагадаємо, європейські біржі після теракту в Ніцці відкрилися падінням котирувань.