ua en ru

Франція продовжила заборону на "короткі" продажі акцій фінсектору ще на 3 місяці

Франція продовжила заборону на так звані "короткі" продажі акцій 10 компаній фінансового сектору. Як повідомив сьогодні міністр фінансів країни Франсуа Баруен, обмеження на "короткі" продажі діятимуть ще протягом трьох місяців, починаючи з 11 листопада 2011 р. Попередня заборона була введена 11 серпня 2011 р.
За словами Баруена, заборона на "короткі" продажі на біржах була продовжена у зв'язку з постановою Управління з фінансових ринків Франції (AMF), яке повідомило, що поточні ринкові умови не дозволяють зняти заборону. "Обмеження будуть зняті після закінчення тримісячного періоду у випадку, якщо дозволять ринкові умови", - цитує Reuters міністра фінансів Франції.
У чотирьох країнах Європи (Франція, Іспанія, Італія і Бельгія) 11 серпня 2011 р. набула чинності заборона на "короткі" продажі акцій фінансового сектору. Європейська організація з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority\ESMA) опублікувала документ, з якого виходить, що влада низки країн вирішила ввести або продовжити заборону на "короткі" продажі акцій у зв'язку з волатильністю на ринках і в спробі відновити довіру інвесторів, підірвану спекуляціями про нестабільність банків. ESMA ухвалила, що "короткі" продажі в сукупності з розповсюдженням чуток створюють можливості для зловживань.
Одночасно Управління з фінансових ринків Франції (AMF) погрозило санкціями за розповсюдження свідомо помилкових чуток, що дестабілізують обстановку на ринку акцій. Попередження регулятора послідувало на тлі серпневого обвалу котирувань французьких банків, що супроводжувалося хвилею чуток про можливе пониження суверенного рейтингу Франції і проблеми з капіталом кредитних організацій.
Нагадаємо, акції найбільших банків Франції Societe Generale і BNP Paribas в ході торгів 10 серпня 2011 р. падали більш ніж на 7%. Вдень раніше паперу Societe Generale закрилися в мінусі на 15%, після чого голова банку Фредерік Удеа звернувся до біржового регулятора з проханням почати розслідування у зв'язку з появою чуток, які завдають серйозного збитку репутації кредитної організації і є "абсолютною нісенітницею".
"Короткий" продаж (short-selling) припускає продаж акцій, взятих у позику у брокера, з розрахунку на падіння вартості паперів. У разі успіху інвестор повертає брокерові акції, викуплені за нижчою ціною, закриваючи "коротку" позицію з прибутком для себе. Незабезпечені ("голі") "короткі" продажі припускають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера.