ua en ru

Франція планує створити державний інвестиційний банк

Французька влада має намір створити державний інвестиційний банк (Banque publique d'investissement, BPI), який стимулював би економічне зростання поряд з Центральним банком країни, передає "Росія-24" з посиланням на Bloomberg.

Очікується, що нова кредитна установа займатиметься видачею кредитів малому і середньому бізнесу. Капітал інвестиційного банку складе 20 млрд євро, а можливості фінансування підприємців за рахунок видачі кредитів будуть становити 30 млрд євро, ще 10 млрд євро будуть виділені BPI для підтримки підприємств шляхом участі в їх капіталі.

"Нам дуже не вистачало такого інструменту", - заявив прем'єр-міністр Франції Жан-Марк Еро на щотижневому засіданні Кабінету міністрів.

При цьому уряд не виділятиме додаткові бюджетні кошти для банку. Гроші на фінансування нової установи будуть поступити з фонду національного добробуту (Fond Strategique d'Investissement), банку розвитку малого бізнесу Oseo і державної інвесткомпанії Caisse des Depots et Consignations (CDC). Контроль над держбанком будуть здійснювати уряд (50%) і CDC (50%).

У створення нового банку є багато противників. Вони стверджують, що ефективність такого банку буде мала, а нових грошей в економіку він не принесе, оскільки буде використовувати вже наявні засоби.

Читайте також: Франція має намір підвищити податкові збори на великі компанії і найбагатші верстви населення