ua en ru

Франція та Іспанія не змогли досягти планових показників по скороченню дефіциту бюджету у 2012 р

Франція та Іспанія не змогли досягти запланованих показників по скороченню дефіциту бюджету в 2012 р. Про це свідчать оприлюднені сьогодні дані європейського статистичного агентства Eurostat, в яких відображена динаміка державного бюджету країн єврозони.

Згідно з матеріалами Eurostat, в цілому по блоку обстановка з держфінансами в минулому році покращилася: середній дефіцит бюджету країн зони євро знизився в 2012 р. до 3,7% ВВП з 4,2% ВВП в 2011 р., хоча ситуація в окремих країнах залишається тривожною.

Зокрема, деяке занепокоєння вселяє ситуація у Франції - другий за величиною економіці єврозони. Дефіцит бюджету держави в минулому році склав 4,8% ВВП проти цільового показника влади на рівні 4,5%. Дефіцит бюджету Іспанії склав 7,1% за підсумками минулого року (без урахування процесу рекапіталізації банківського сектора країни - 6,98%), що помітно вище прогнозованого урядом показника на рівні 6,3%.

Минулого тижня французькі влада оприлюднила новий проект бюджету на 2014-2017 рр. Згідно з планами уряду, Франція планує вийти на збалансований бюджет до 2017 Бюджет Франції на 2014 р. передбачає цільовий показник по дефіциту на рівні 2,9% ВВП. Щоб досягти цільового показника в наступному році, французькі власті мають намір збільшити податкове навантаження і зробити більший акцент на процесі фіскальної консолідації. Так, податки будуть підвищені з 0,2 до 0,3% ВВП, а держвидатки при цьому помітно скорочені. У цілому підвищення податкового навантаження має принести до бюджету Франції у 2014 р. близько 6 млрд євро.

Що стосується Іспанії, то в кінці березня ц.р. влада країни повідомила, що дефіцит бюджету за підсумками 2012 р. склав 6,98% ВВП. Показник був переглянутий у бік підвищення - з 6,7% ВВП - у зв'язку із змінами в методології підрахунку. Показник не враховує вартість рекапіталізації банківського сектора країни (більше 3% ВВП).

Зазначимо, що Іспанія протягом усіх останніх років порушує європейські бюджетні орієнтири, після того як у 2009 р. бюджетний дефіцит країни досяг 11,2% ВВП. Торік Іспанія розглядалася як один з головних кандидатів на отримання фінансової допомоги від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду.