ua en ru

Франція і Бельгія пообіцяли фінансово підтримати банк Dexia

Франція і Бельгія гарантують фінансування банку Dexia, пообіцяли міністри фінансів цих країн у вівторок. Про це повідомляє Reuters.
Чиновники займаються розробкою плану допомоги банку, який, ймовірно, включатиме розділення активів.
"З цією метою вони пообіцяли гарантувати фінансування, яке залучає Dexia", - говориться в об'єднаній заяві Франсуа Баруана і Дідьє Рейндерса, з якої зрозуміло, що уряди мають намір захистити утримувачів рахунків і кредиторів французько-бельгійської фінансової групи.
Останнім часом акції банку різко знизилися, внаслідок чого його капітал зараз оцінюється менше ніж у 2,5 млрд євро (3,3 млрд дол.), за даними Reuters. В той же час, на кінець червня обсяг грецьких суверенних облігацій у власності банку досягав 3,8 млрд євро, а загальна сума вкладень банку в Греції досягає 4,8 млрд євро.
Dexia володіє найзначнішими вкладеннями в Греції серед зарубіжних банків. В останні тижні ходили чутки про те, що банк буде розділений або йому буде потрібна нова фінансова допомога, ймовірно, від платників податків.
У 2008 році Dexia отримав від урядів фінансове вливання у розмірі 6 млрд євро (8 млрд дол.). Банк фінансував значну частину довгострокових кредитів, які видавав органам державної влади, за допомогою короткострокових запозичень. В розпал фінансової кризи ця ділова модель попала під тиск, оскільки міжбанківське кредитування вичерпалося.