ua en ru

Фракція РПЛ надала Раді НБУ пропозиції щодо стимулювання економіки

Фракція РПЛ надала Раді НБУ пропозиції щодо стимулювання економіки Фото: Сергій Рибалка

Текст відповідних пропозицій оприлюднив Сергій Рибалка

Повний пакет пропозицій по стимулюванню економіки фракція Радикальної партії Олега Ляшка (РПЛ) у парламенті відправила голові Ради Національного банку України (НБУ) Богдану Данилишину. Текст пропозицій розмістив на своїй сторінці у Facebook глава комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка.

Опубліковано Sergey Rybalka 20 грудня 2016 р.

Зазначимо, серед основних пропозицій РПЛ до Основ кредитно-грошової політики на 2017 рік: забезпечення в 2017 році темпів інфляції на рівні не вище 10%, реформа операційної системи монетарної політики, поступове зниження рівня основної ставки, відновлення міжбанківського кредитного ринку і перенаправлення коштів з депозитних сертифікатів НБУ на кредитування бізнесу

Народний депутат від РПЛ Рибалка підкреслив, що вперше при розробці такого важливого стратегічного документа розгорнута експертна дискусія, а новий склад Ради НБУ звернувся до експертних інституцій та парламентських фракцій з проханням надати свої пропозиції.

Він також заявив про важливість такої дискусії для консолідації дій влади. "Сьогодні ми разом з експертами деталізували пропозиції, закладені нами в Стратегії розвитку банківської системи України", - сказав він.

У документі визначені основні проблеми, які Національному банку необхідно буде вирішити у 2017 році. Однією з ключових, на думку авторів, є створення штучного профіциту ліквідності банків за рахунок системи депозитних сертифікатів НБУ.

Крім того, зазначається, що в НБУ відсутня системна антиінфляційна програма, спрямована не на створення грошового голоду в економіці, а на стимулювання імпортозаміщення та підтримку експорту. Також серед проблем названі зростаючі обсяги тіньового валютного ринку, а також залежність ключової ставки від волі однієї людини – голови правління НБУ.

Враховуючи таку проблематику, у Радикальній партії запропонували встановити на 2017 рік для Нацбанку 4 ключових цілі: забезпечення помірних темпів інфляції в діапазоні 8% ± 2 п. п.; підтримка валютно-курсової стабільності, в тому числі, через недопущення непродуктивною емісії гривні для використання в спекулятивних операціях; забезпечення стабільності банківської системи; подолання кризи кредитування реального виробництва і створення монетарних передумов для економічного зростання і підвищення зайнятості.

Серед першочергових заходів, які в РПЛ пропонують Нацбанку - реформування операційної системи монетарної політики, змістивши активність від монетарних операцій постійного доступу до монетарних операцій на відкритому ринку.

"Після зміни операційної системи монетарної політики, її впровадження і адаптації до неї банківської системи необхідно послабити валютні обмеження, зокрема для експортерів. І ініціювати разом з Урядом заходи зі стимулювання надходження в країну валютної виручки експортерів. Наприклад, шляхом автоматичного повернення їм ПДВ після конвертації валютної виручки на міжбанківському ринку в національну валюту", - сказано в документі.