ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei, оскільки інвестори побоюються, що дефіцити бюджетів деяких європейських економік, що ростуть, можуть негативно позначитися на стані економіки ЄС і світової економіки в цілому. Крім того, додатковий негативний вплив на хід торгів надав падіння курсу євро по відношенню до світових валют, оскільки слабкий євро зменшує експортні доходи ряду крупних японських компаній.

На цьому фоні за підсумками торгів помітно подешевшали акції компаній-експортерів. Так, на 3,6% подешевшали цінні папери одного з найбільших в світі виробників споживчої електроніки Sony Corp., одержуючого на європейських ринках найбільшу частку своєї експортної виручки. На 5,3% подешевшали акції найбільшого в світі виробника споживчої електроніки Panasonic Corp., а акції корпорації Sharp Corp. втратили в ціні за підсумками торгів 1,3%.

На 1,1% за підсумками торгів подешевшали цінні папери найбільшого в Японії виробника автомобілів Toyota Motor Corp., а акції його найближчих конкурентів Honda Motor і Mazda Motor - на 2,1% і 2,6% відповідно. На 7,4% подешевшали акції найбільшої в Японії пивоварної компанії Kirin Holdings Co. після оголошення про завершення переговорів про злиття з компанією Suntory Holdings Ltd.

За підсумками торгів 8 лютого 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 105,27 пункту (-1,05%) - до 9951,82 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього дня на 0,18 ієни і склав 89,32 ієни/дол.