ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 24 лютого зниженням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 24 лютого зниженням індексу Nikkei. Ринок негативно відреагував на різке зниження споживчої довіри в США, тоді як зміцнення ієни до долара і євро завдало удару по котируваннях японських експортерів.

Згідно поширеним напередодні даним, індекс споживчої довіри в США в лютому 2010 р. знизився на 10,5 пункту - до 46,0 пункту, найнижчого показника з квітня 2009 р. Аналітики були настроєні набагато оптимістичніше, чекаючи значення індексу на рівні 55 пунктів. Це привело до зниження провідних американських індексів.

В умовах зміцнення національної японської валюти в лідерах падіння опинилися компанії-експортери. Так, на 2,9% подешевшали акції виробника устаткування для виготовлення мікросхем Tokyo Electron, котирування виробника електроніки Sony знизилися на 2,5%, а Toshiba - на 1,5%. У секторі автовиробників також орудували "ведмеді", завдяки яким акції Toyota Motor втратили у вартості 1,5%. Керівництво Toyota в ході слухань в американському конгресі принесло вибачення за невідповідність продукції, що випускалася в період швидкого економічного зростання, стандартам безпеки і завірило, що швидше реагуватиме на скарги автовласників. На 0,9% подешевшали папери автовиробника Mazda Motor, тоді як котирування Nissan пішли в мінус на 3,4%.

Зниження цін на нафту і метали привело до розпродажів паперів торгових компаній, одержуючих істотну частину виручки від реалізації сировини. В результаті на 2,9% за підсумками торгів подешевшали акції компанії Mitsui & Co., тоді як котирування компанії-конкурента Mitsubishi Corp. пішли в мінус на 1,9%.

За підсумками торгів 24 лютого 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 153,27 пункту (-1,48%) - до 10198,83 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього дня на 1,13 ієн і склав 90,20 ієни/дол.