ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 15 квітня підвищенням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 15 квітня 2010 р. підвищенням індексу Nikkei вже третій день поспіль, передає РБК. Оптимізм інвесторів пов'язаний, перш за все, з новинами з Китаю, які свідчать про хороший темп зростання економіки країни: зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) Китаю склало в I кварталі 2010 р. 11,9% порівняно з аналогічним показником роком раніше.
Крім того, котирування японських компаній підштовхнули вгору новини із США, де успішно відзвітував один з найбільших банків США J.P.Morgan Chase & Co. Чистий прибуток банку за I квартал 2010 р. виріс на 55% і склав 3,33 млрд дол. порівняно з 2,14 млрд дол., отриманими за аналогічний період роком раніше.
Сприятливо склалися торги для другого за ринковою вартістю японського банку Sumitomo Mitsui Financial Group, котирування якого виросли на 1,7% за підсумками торгової сесії.
На 1,7% подорожчали папери другого в світі по величині виробника екскаваторної техніки Komatsu Ltd.
Котирування одного з ведучих в Японії морської транспортної компанії Mitsui O.S.K. Lines Ltd. підросли на 5,1% на тлі підвищення цін на транспортні перевезення. З аналогічної причини подорожчали акції інших японських вантажоперевізників, таких як Kawasaki Kisen K.K. (+4,1%) і Nippon Yusen (+2,7%).
Акції виробника електроніки Toschiba Corp. додали в ціні 3%, після того, як керівництво компанії оголосило, що продажі в США підскочили на 50% за період з січня по березень ц.р.
За підсумками торгів 15 квітня 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 68,89 пункту (+0,6%) - до 11273,79 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,23 дол. по відношенню до курсу попереднього торгового дня і складав на закритті фондових торгів 93,4 ієни/дол.