ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 17 грудня пониженням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися 17 грудня 2009 р. пониженням провідних індексів. Без жодного оптимізму сприйняли інвестори підсумки розміщення додаткового випуску звичайних акцій на 5,4 млрд дол. одного з найбільших в країні банків Citigroup Inc., які вже встигли розчарувати уряд США. Американська влада вирішила відкласти продаж 34-процентної частки в Citigroup Inc., що їй належить, у зв'язку з низькою оцінкою акцій банку на ринку. В результаті котирування Citigrpup вже на початку торгової сесії знизилися на 8,1%. Подешевшали і цінні папери інших великих компаній фінансового сектору, включаючи Bank of America (-0,9%) і J.Р.Мorgan Chase & Co. (-2%).

У зв'язку з падінням цін на метали не дуже оптимістично ситуація складається і для компаній гірничодобувного сектору. У перші години торгів на 2,2% подешевшали цінні папери найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa Inc., а акції однієї з найбільших в світі золотодобувних компаній Barrick Gold Corp. знизилися у вартості на 3,1%.

На 4,3% знизилися котирування найбільшого в США виробника мотоциклів - компанії Harley-Davidson Inc., оскільки аналітики з Goldman Sachs Group Inc. включили акції компанії до списку паперів, що рекомендуються до продажу, оскільки найближчі перспективи роздрібного ринку мотоциклів не дуже оптимістичні.

Звернули увагу інвестори і на фінансовий звіт перевізника цінних вантажів і кореспонденції FedЕx. Чистий прибуток компанії за підсумками II кварталу 2009-2010 фінансового року скоротився на 30% - до 345 млн дол. проти 493 млн дол. за аналогічний період роком раніше. Компанія також прогнозує менш значну виручку за підсумками поточного кварталу, ніж чекали експерти. У зв'язку з цим акції FedЕx втратили в ціні 4,9%.

На 2,1% подешевшали цінні папери страхової компанії AIG. У ЗМІ з'явилася інформація, що компанії може знадобитися додаткова держдопомога через великі борги, пов'язані з гарантіями по іпотеці.

Вплив на хід торгів роблять і макроекономічні новини. Гірше за прогнози виявилися дані з кількості первинних вимог з виплати допомоги з безробіття. За тиждень, який завершився 12 грудня 2009 р., вимоги виросли на 7 тис. і склали 480 тис. Аналітики ж прогнозували значення даного показника на рівні 465 тис. У той же час трохи перевищив прогнози індекс провідних економічних індикаторів. За підсумками листопада він виріс на 0,9% (при прогнозі зростання на 0,7%), повідомила дослідницька організація Conference Board.

Станом на 17:37 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 95,07 пункту (-0,91%) - до 10346,05 пункту, індекс Nasdaq - на 22,27 пункту (-1,01%) - до 2184,64 пункту, а індекс S&Р - на 9,25 пункту (-0,83%) - до 1099,93 пункту.