ua en ru

Фондові торги в США 1 грудня закрилися зростанням провідних індексів.

Фондові торги в США 1 грудня 2009 р. закрилися зростанням провідних індексів. Настрої інвесторів в ході торгової сесії визначалися в основному макроекономічними новинами. Зокрема, з оптимізмом були сприйняті дані по виробничому сектору Китаю: індекс менеджерів по закупівлях в оброблювальній промисловості країни, що розраховується банком HSBC, виріс в листопаді на 0,3 пункту - до 55,7 пункту. Відновлення китайської економіки може стати стимулом для відновлення економіки в світі в цілому.

Ще одним позитивним чинником послужили дані Національної асоціації рієлторів США, згідно яким індекс незавершених продажів на вторинному ринку житла несподівано підвищився в жовтні на 3,7 пункту. Не такими оптимістичними виявилися дані по діловій активності в промисловості США і витратам на будівництво. Зокрема, об'єм витрат на будівництво виріс в жовтні ц.р. менш ніж на 0,1% - до 910,8 млрд дол. в перерахунку на рік з поправкою на сезонність. Проте вересневий показник був переглянутий в гіршу сторону - мінус 1,6%, а не плюс 0,8%, як повідомлялося раніше. Індекс ділової активності в оброблювальній промисловості США, за даними американського Інституту по управлінню постачаннями, знизився в листопаді на 2,1 пункту - до 53,6 пункту, тоді як аналітики чекали зниження лише до 55 пунктів.

На тлі позитивних новин з Китаю на 2,2% за підсумками торгів подорожчали акції найбільшого в світі виробника землерийної техніки Caterpillar Inc., що отримав близько 23% виручки в III кварталі 2009г. від продажів в Азії. На 2,2% подорожчали акції найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa Inc., при цьому зростанню його котирувань також сприяло зростання цін на метали на світових ринках. Акції золотодобувної компанії Barrick Gold подорожчали за підсумками торгів на 7,5%. Крім того, на тлі зростання цін на нафту на 1,3% за підсумками торгів подорожчали цінні папери найбільшої в світі нафтової компанії ExxonMobil Corp. і її менш крупного конкурента Chevron Corp.

Акції найбільшої в світі страхової компанії American International Group Inc. (AIG) виросли за підсумками торгів на 8,6%, після того, як страховик оголосив про скорочення своєї заборгованості перед Федеральним резервним банком Нью-Йорка на 25 млрд дол. AIG винесла два своїх підрозділи по страхуванню життя - American International Assurance і American Life Insurance - на баланс SPV-компаній (компаній спеціального призначення), надавши ФРБ Нью-Йорка привілейовані акції цих підрозділів на вказану суму.

Тим часом на 0,5% і 5,8% відповідно за підсумками торгів подорожчали акції роздрібних мереж Target Corp. і Limited Brands Inc., а цінні папери найбільшого в світі постачальника офісного приладдя Staples Inc. за підсумками торгів подорожчали на 4,8% після публікації фінансового звіту за III квартал 2009 р., очікування аналітиків, що перевершило.

За підсумками торгів 1 грудня 2009 р. індекс Dow Jones підвищився на 126,74 пункту (+1,23%) - до 10471,58 пункту, індекс Nasdaq - на 31,21 пункту (+1,46%) - до 2175,81 пункту, а індекс S&P - на 13,23 пункту (+1,21%) - до 1108,86 пункту.