ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 4 січня підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в Європі відкрилися 4 січня підвищенням провідних індексів. Сприятливо на настрої інвесторів позначилися макроекономічні новини з КНР, де індекс ділової активності виріс до найвищої позначки за останні 5 років, а також зростання котирувань на азіатських торгових майданчиках.

На тлі позитивних макроекономічних новин із Китаю вдалося укріпити позиції на торгових майданчиках гірничодобувним компаніям, які в значній мірі орієнтовані на китайський ринок. У першу годину торгів акції одного із найбільших у світі представників сектора ВНР Billiton подорожчали на 1,3%, тоді як котирування меншої гірничодобувної компанії Xstrata підвищилися на 2,5%.

Вдало перша торгова сесія в поточному році почалася і для європейських банків: акції Royal Bank of Scotland подорожчали на 3,8%, тоді як котирування Lloyds Banking Group підвищилися на 2,4% у зв'язку з повідомленнями про те, що бразильська Itau Unibanco має намір придбати акції одного з британських банків, що постраждали під час фінансової кризи, підтримку якому надав британський уряд. Іншим банкам також вдалося укріпити позиції на торгових майданчиках: акції HSBC, BNP Paribas, Barclays і Credit Suisse подорожчали в межах 0,9%-1,3%.

Корпоративні новини про злиття-поглинання сьогодні також мали вплив на ринок. На 0,3% подешевшали цінні папери швейцарської фармацевтичної компанії Novartis, яка оголосила про намір придбати додаткові 52% акцій дослідницької компанії Alcon за 28,1 млрд дол., довівши свою частку в компанії до 77%. Акції Nestle, якій належить Alcon, подорожчали в першу годину торгів на 1%.

Акції нафтових компаній торгуються в зеленій зоні у зв'язку зі зростанням цін на нафту, викликаним повідомленнями у низці ЗМІ про припинення транзиту нафти з Росії до Європи через Білорусь у зв'язку з неврегульованою ціновою суперечкою. В результаті акції британськими BP додали в ціні 0,8%, котирування британсько-нідерландської Royal Dutch/Shell підвищилися на 1,4%, а французькою Total - на 1,3%.

Станом на 11:58 за київським часом індекс FTSE 100 підвищився на 27,06 пункту (+0,50%) - до 5439,94 пункту, німецький DAX - на 56,19 пункту (+0,94%) - до 6013,62 пункту, французький CAC 40 - на 32,37 пункту (+0,82%) - до 3968,70 пункту, а швейцарський SMI -на 42,40 пункту (+0,65%) - до 6588,31 пункту.