ua en ru

Фондові торги в Європі 28 квітня відкрилися пониженням провідних індексів.

Фондові торги в Європі 28 квітня 2010 р. відкрилися пониженням провідних індексів, повідомляє РБК. Напередодні міжнародне рейтингове агентство Standard&Рoor's (S&Р) знизило довгострокові кредитні рейтинги Греції відразу на три ступені - до BВ+, перевівши їх в так звану спекулятивну категорію. Одночасно короткостроковий кредитний рейтинг Греції був знижений до рівня А-2. Дані новини не сприяють активності інвесторів на європейських фондових торгах, посилюючи і так непросту ситуацію відносно боргових проблем Греції і підриваючи довіру до країни на міжнародних ринках.

Тим часом аналітики S&Р не обмежилися рейтинговими діями лише відносно Греції і переглянули довгострокові суверенні кредитні рейтинги іншої проблемної південноєвропейської країни - Португалії - в іноземній і національній валютах у бік пониження - до рівня А-. Короткострокові рейтинги в іноземній і національній валютах Португалії також понижені до А-2. Таким чином, довгострокові рейтинги Португалії знижені відразу на два ступені, і тепер суверенні рейтинги країни знаходяться в 4 ступенях від так званої спекулятивної категорії.

Боргові проблеми країн єврозони чинять тиск на динаміку котирувань на європейських фондових торгах. Зокрема, достатньо сильно на відкритті торгової сесії подешевшали акції компаній банківського сектора: папери британських Barclays, Lloyds Banking Group і Royal Bank of Scotland впали в ціні на 2,3%, 4,9% і 6,2% відповідно. Несприятливо складаються торги і для французьких банків: папери BNP Paribas і Societe Generale подешевшали на 2,7% і 4,5% відповідно.

Акції швейцарського виробника зубних імплантів Nobel Biocare впали в ціні на 15% на тлі невдалого фінансового звіту. Компанія відзвітувала про скорочення виручки в I кварталі 2010 р. на 7,1% - до 136,7 млн євро, вона пов'язує подібні фінансові результати з невизначеністю, що "панує на ринку".

При цьому деяку підтримку фондовому ринку подають корпоративні новини британо-нідерландської нафтової компанії Royal Dutch/Shell Plc., яка представила прогнози аналітиків, що перевершили, фінансові результати. Чистий прибуток компанії (що припадає на частку акціонерів материнської компанії) в I кварталі 2010 р. зріс на 57% - до 5,48 млрд дол. проти відповідного показника річної давності на рівні 3,49 млрд дол. В результаті акції нафтового гіганта піднялися в ціні на 1%. Такий вдалий звіт Royal Dutch/Shell сприятливо вплинув на котирування інших компанія сектора: папери британської BP і французькою Total пішли в "плюс" на 1% і 0,3% відповідно.

За станом на 11:28 за київським часом індекс FTSE 100 знизився на 53,83 пункту (-0,96%) - до 5549,69 пункту, французький CAC 40 - на 32,13 пункту (-0,84%) - до 3812,47 пункту, німецький DAX - на 84,98 пункту (-1,38%) - до 6074,53 пункту, а швейцарський SMI - на 53,42 пункту (-0,8%) - до 6614,05 пункту.