ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 3,55%

Фондові торги в Японії вперше за чотири дні завершилися зниженням зведеного індексу Nikkei - відразу на 3,55%, передає РБК. Настрій японських інвесторів виявився надзвичайно зіпсованим новинами з-за океану, а саме зі Сполучених Штатів Америки. Міністерство торгівлі країни опублікувало дані про обсяг споживчих доходів і витрат у липні 2010 р. Перший з показників виріс на 0,2%, другий - на 0,4%, тоді як аналітики передбачали зростання обох показників на 0,3%. З даної статистики інвестори зробили висновок, що податковий тягар американських громадян занадто великий, і що здоров'я американської економіки, найбільшої у світі, не дуже міцне, що може позначитися на темпах відновлення світової економіки після фінансової кризи.
Незважаючи на запевнення японського уряду про швидке вживання заходів, належних справити позитивний вплив на валютні курси, коливання яких дуже дорого обходяться японському бюджету, ієна продовжила зміцнюватися по відношенню до провідних світових валют (долару і євро), знову наблизившись до мінімального за 15 років значення. Це негайно позначилося на котируваннях японських компаній, що мають міжнародні ринки збуту. Так, невдало склалася сесія для японських автомобілебудівних підприємств. На закритті торгових майданчиків на 2,4% подешевшали акції найбільшої компанії даного сектору Toyota Motor Corp. Котирування цінних паперів основних японських конкурентів Toyota - Nissan Motor і Honda Motor - пішли в "мінус" на 1,8% і 2,7% відповідно.
Вагомими втратами минула торгова сесія обернулася для найбільшого в світі японського виробника фототехніки Canon Inc., акції якого втратили в ціні 4,5%. Котирування цінних паперів Sony, одного з провідних у світі виробників електроніки, що одержує до 70% прибутку на зарубіжних ринках, також рухалися до нижньої рамці біржового табло і в результаті подешевшали на 3,5%. В "червоний" сектор також опустилися котирування акцій його конкурента Panasonic Corp. (-2,5%). По низхідній траєкторії рухалися котирування акцій японського виробника ігрових приставок Nintendo Co., що знизилися на закритті торгів на 2,6%. Ще більш охоче інвестори розпродавали акції японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd., які в результаті подешевшали на 4,7%.
За підсумками торгів 31 серпня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 325,2 пункту (-3,55%) - до 8824,06 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,26 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,18 ієни/дол.