ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу на 0,2%

Фондові торги в Японії завершилися 20 вересня 2013 р. зниженням індексу Nikkei на 0,2% напередодні довгих вихідних: 23 вересня в Японії відзначається День осіннього рівнодення, Токійська фондова біржа буде закрита.

Ейфорія на світових ринках, викликана рішенням Федеральної резервної системи (ФРС) зберегти обсяги стимулювання економіки на колишньому рівні, виявилася недовгою: напередодні американські індекси Dow і S&P знизилися, торги на європейських біржах сьогодні також відкрилися в мінусі.

Акції оператора атомних електростанцій Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) подешевшали на 2,3%: напередодні прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе зажадав, щоб компанія вивела з експлуатації два реактори на аварійній АЕС "Фукусіма-1", для чого компанії знадобиться вишукати додаткові кошти.

"Лідером" зниження у складі індексу Nikkei 225 стали папери морського перевізника Mitsui OSK Lines (-3,2%). Акції японського лідера сектора морських вантажоперевезень Nippon Yusen подешевшали на 1,6%.

Найбільшим зростанням у складі Nikkei відзначився виробник цифрових фото - і відеокамер Nikon Corp., чиї котирування злетіли на 6,4%. Крім того, подорожчали акції автовиробників: Toyota Motor (+1,3%), Mitsubishi Motors (+1,2%) і Mazda Motor (+1,4%). Винятком стали папери Honda Motor, подешевшали на 0,5% після повідомлення про відкликання 374 тис. автомобілів в США для усунення можливих дефектів подушок безпеки.

За підсумками торгів 20 вересня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 23,76 пункту (-0,16%) і склав 14742,42 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,05 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,32 ієни/дол.