ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,44%

Фондові торги в Японії завершилися пониженням індексу Nikkei на 1,44% слідом за зміцненням ієни по відношенню до долара, що чинило тиск на котирування компаній-експортерів, які отримують значний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном. В ході попереднього тижня індекс зміцнювався на тлі ослаблій ієни (в ході сесії 2 серпня японський біржовий індикатор піднявся більш ніж на 3%), однак цей тиждень трейдери почали з фіксації прибутку на тлі подорожчання ієни.

Акції найбільшого японського автовиробника Toyota Motor Corp. знизилися в ціні на 0,6% на тлі оприлюднених після завершення попередньої торгової сесії фінансових результатів. "Інвестори очікували, що звіт Toyota задасть напрямок ринку і забезпечить стимул до зростання, але цього не сталося. Результати компанії викликали неоднозначну реакцію аналітиків", - повідомили експерти з Rakuten Securities.

Крім котирувань акцій Toyota знижувалися котирування паперів інших автовиробників, які експортують продукцію за кордон, у тому числі Mazda Motor Corp. (-3,6%).

Акції токійської енергетичної компанії Tokyo Electron опустилися в ціні на 2,8%.
Тиск на японський фондовий ринок зробила і несприятлива макроекономічна статистика зі США, зокрема дані по ринку праці, згідно з якими число робочих місць в економіці США (без урахування сільського господарства) в минулому місяці зросла на 162 тис., тоді як аналітики очікували зростання зайнятості на 184 тис.

Незважаючи на загальну негативну динаміку котирувань банків регіонального значення Tokyo Tomin Bank і Yachiyo Bank Ltd. вдалося піднятися на 9,6% і 13,5% відповідно в ході торгів на тлі повідомлень в японських ділових ЗМІ про початок переговорів кредитних організацій по злиттю своїх операцій восени 2014 р.
Раніше увага трейдерів забезпечено корпоративних новин. Так, 6 серпня очікуються звіти телеграфної компанії Nippon Telegraph і телекомунікаційної Telephone Corp.

За підсумками торгів 5 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 1,44% і склав 14258,04 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,9 ієни і становив на закритті фондових торгів 98,62 ієни/дол.