ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,17%

Фондові торги в Японії завершилися зростанням зведеного індексу Nikkei на 1,17%, передає РБК. Після падіння напередодні індексу до мінімального значення за 16 місяців японські інвестори були необхідність ризикувати, до чого у них були також формальні передумови. Так, сьогодні уряд Австралії відзвітувало про зростання ВВП за минулий квартал на 1,2%. Показник перевершив прогнози аналітиків і виявився найбільш впевненим за останні три роки. Сприятливі макроекономічні дані представило також уряд КНР, промислове виробництво якої росло у серпні ц.р. швидше, ніж у попередньому місяці, коли був зафіксований найнижчий показник з початку 2009 р. Більше того, індекс менеджерів із закупівель Китаю виріс в останньому літньому місяці до значення в 51,7, тоді як прогнози аналітиків були трохи скромнішими. Всі ці фактори змусили інвесторів знайти упевненість в швидкому відновленні економіки азіатських країн після світової економічної кризи і почати купувати акції.
Найбільш виграшною минула торгова сесія виявилася для японських компаній, діяльність яких значною мірою прив'язана до світових ринків, але на цей раз не західним, а азіатським. Так, акції японського виробника сільськогосподарської техніки Komatsu Ltd., який вважає китайський ринок найбільш динамічно зростаючим, виросли в ціні на 1,2%, а цінні папери найбільшого в Азії виробника тракторів Kubota Corp. подорожчали ще сильніше - на 1,9%.
Сприятливо торги склалися також для компаній, що спираються на західні ринки. Серед них опинився найбільший в світі виробник фототехніки Canon Inc., котирування акцій якого підросли на 1,2%. Курс на підвищення на відкритті майданчиків взяли також котирування японського виробника ігрових приставок Nintendo Co., які виросли на закритті торгів на 0,1%. Охоче інвестори скуповували акції японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd.: на відкритті наступної сесії вони будуть коштувати на 2% дорожче. До верхньої рамки біржового табло рухалися також котирування паперів одного з провідних у світі виробників електроніки Sony (+0,3%), що одержує до 70% прибутку на зарубіжних ринках, і його конкурента Panasonic Corp. (+1%).
У зеленому секторі закрилися торговельні майданчики для найбільших в Японії судноплавних транспортних компаній, оскільки американський банк Morgan Stanley підвищив прогноз за ціною на їхні акції. Котирування цінних паперів Kawasaki Kisen Kaisha підвищилися на 1,3%, Mitsui OSKLines Ltd. - На 1%, а найбільшого підприємства даного сектора Nippon Yusen виросли на 1,9%.
За підсумками торгів 31 серпня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 102,96 пункту (+1,17%) - до 8927,02 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,18 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,36 ієни/дол.