ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 5 серпня зростанням індексу Nikkei на 1,26%

Фондові торги в Японії завершилися 5 серпня зростанням зведеного індексу Nikkei на 1,26% на тлі макроекономічної статистики, опублікованої напередодні впливовими американськими інститутами, передає РБК. На початку торгової сесії рекрутингова компанія Automatic Data Processing (ADP) Inc. опублікувала дані по зайнятості в приватному секторі країни в липні 2010 р. Згідно зі звітом ADP, кількість зайнятих зросла на 42 тис. осіб. Також оптимістичним був звіт американського Інституту з управління постачаннями (ISM) про ділової активності в сфері послуг США в липні 2010 р. Відповідний індекс зріс порівняно з попереднім місяцем на 0,5 пункту і склав 54,3 пункту, у той час як аналітики прогнозували , що значення індексу за липень 2010 р. складе 53 пункти. Ці дані розвіяли побоювання інвесторів про те, що відновлення світової економіки після світової фінансової кризи може сповільнитися, а тому гравці були в настрої ризикувати.
Сприятлива статистика сприяла також зміцненню провідних світових валют, особливо долара, по відношенню до ієни, а тому вгору пішли котирування японських компаній, які володіють зарубіжними ринками збуту. За підсумками торгів на 1,5% подорожчали цінні папери японського виробника фототехніки Canon Inc., який одержує 80% прибутку від продажів на світових ринках. На закритті торгової сесії на 2,6% виросла ціна на акції другого за величиною в Японії автовиробника Honda Motor Co. Аналогічну динаміку продемонстрували котирування його конкурента Nissan Motor Co. (+2,8), Третина обсягу продажів якого припадає на ринки за межами Японії.
Сприятливі валютні курси і обнадійливе офіційне оголошення, опубліковане напередодні, підштовхнуло вгору котирування провідного світового автовиробника Toyota Motor Corp. Компанія поліпшила прогноз з чистого прибутку на кінець поточного фінансового року, оскільки обсяг продажів компанії в азіатських країнах несподівано підскочив. Цінні папери Toyota подорожчали на 0,5%.
Ціна на акції японського автовиробника Isuzu підскочила на 6%, коли він з тих, що і Toyota, причин, змінив прогноз з чистого прибутку на кінець фінансового року у бік підвищення.
Найбільш вдало минулий торговий день склався для японських девелоперських компаній, оскільки опублікована напередодні статистика показала, що відсоток незайнятих офісних приміщень в Токіо скоротився вперше за 2,5 роки. З цієї причини вгору пішли акції найбільшої за ринковою вартістю компанії даного профілю Mitsubishi Estate (+5,5%), а також її конкурента Mitsui Fudosan Co (+5,7%).
Інвестори відреагували на заяву німецького банку Deutsche Bank AG небувалим інтересом до акцій другого за величиною в Японії сировинного трейдера Mitsui & Co (+4,7%), оскільки кредитна організація підтвердила рекомендації по акціях японської компанії на рівні "купувати".
За підсумками торгів 5 серпня 2010 р. індекс Nikkei виріс на 119,96 пункту (+1,26%) - до 9609,30 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,48 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 86,05 ієни/дол.