ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 24 серпня зниженням індексу Nikkei на 1,18%

Фондові торги в Японі завершилися зниженням зведеного індексу Nikkei на 1,18%, повідомляє РБК. Інвестори заздалегідь відреагували на ще неопублікованою статистикові по економіці США, яка, якщо вірити прогнозам, змусить інвесторів похвилюватися про темпи відновлення світової економіки. Так, по оцінках аналітиків, обсяг продажів на вторинному ринку житла в США в липні ц.р. в річному численні може скоротитися на неймовірних 12,9%, тоді як в попередньому місяці в перерахунку на рік показник опустився на 5,1%.
Невтішні новини із-за океану спровокували черговий стрибок курсу ієни по відношенню в провідним світовим валютам (долару і євро), які продовжили дешевшати. З цієї причини минула торгова сесія обернулася втратами для японських компаній, одержуючих велику частину прибули за межами Японії. Однією з них стала компанія Sony (-3,7%), один з виробників електроніки, що ведуть в світі, одержуючий до 70% прибули за зарубіжних ринках. У червоний сектор також опустилися котирування акцій його конкурента Panasonic Corp. (-1,7%). По низхідній траєкторії рухалися також котирування японського виробника ігрових приставок Nintendo Co., цінні папери якого на закритті торгових майданчиків подешевшали на 0,9%. Не дуже сприятливо торги склалися також для найбільшого в світі виробника фототехніки Canon Inc. (-0,85%) і японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd. (-1,2%).
Несприятливим фон опинився також для торгів по акціях найбільших в Японії кредитних організацій. Вниз пішли котирування цінних паперів найбільшого в Японії за ринковою вартістю банку Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (-1%) і другого за ринковою вартістю в країні банку Sumitomo Mitsui financial Group Inc. (-0,9%). Втрат не вдалося уникнути і банку Mizuho Financial Group Inc. (-1,5%).
Зростання не змогли продемонструвати також акції японського оператора стільникового зв'язку Softbank Corp. (-1,8%), що є ексклюзивним дистриб'ютером iPhone на території країни. Винне у цьому було повідомлення японської телекомунікаційної компанії Japan Communications Inc. Вона має намір запропонувати SIM-карти, які в перспективі дозволять власникам i-Phone користуватися послугами інших стільникових операторів.
За підсумками торгів 24 серпня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 107,86 пункту (-1,18%) - до 9008,83 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,41 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,93 ієни/дол.