ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 2 липня зростанням індексу Nikkei на 1,78%

Фондові торги в Японії 2 липня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,78%. При цьому біржовий індикатор в ході сесії перевищив відмітку в 14000 пунктів вперше за 5 тижнів на тлі позитивних макроекономічних показників в США, які були сприйняті як сигнал відновлення американської економіки - найбільшого ринку экспортя для Японії.

Нагадаємо, індекс ділової активності в обробній промисловості США (ISM index) в червні 2013 р. підвищився до 50,9 пункту в порівнянні зі значенням за травень ц.р. на рівні 49,0 пункту, хоча аналітики прогнозували, що даний показник складе 50,5 пункту. Публікація даних сприяла зростанню котирвок на американських фондових торгах, де провідні біржові індикатори підвищилися на 0,5 - 0,9%.

Крім того, сильна макроекономічна статистика в США сприяла зростанню долара по відношенню до ієни до максимуму через 4 тижні, на тлі чого чутливі до коливання курсу японські експортери продемонстрували помітне зростання котирувань.

Папери автовиробника Toyota Motor Corp. виросли в ціні на 1,8% (при цьому по паперах компанії був зафіксований значний обсяг угод), акції конкуретнов компанії Mazda Motor Corp. і Honda Motor Co. виросли в ціні на 3,2% і 2,2% відповідно.

Зростанням котирувань на 1% за підсумками сесії відзначився рітейлер Fast Retailing, що входить в розрахункову базу індексу Nikkei. Так ринок відреагував на майбутній щомісячний звіт компанії з продажу в мережі Uniqlo.

За підсумками торгів 1 липня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 1,78% і склав 14098,74 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,59 ієни і становив на закритті фондових торгів у Токіо 99,82 ієни/дол.