ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 2 серпня зростанням індексу Nikkei на 1,22%

Фондові торги в Японії завершилися зростанням зведеного індексу Nikkei на 1,22% на тлі опублікованої напередодні статистики з економіки США, передає РБК. Так, американський Інститут з управління поставками (ISM) опублікував дані з ділової активності в промисловому секторі США в серпні ц.р. Незважаючи на те, що аналітики прогнозували зниження даного показника, в дійсності він кілька підріс в порівнянні з попереднім місяцем, на що негайно відреагували інвестори по всьому світу, не виключаючи японських. Ці дані послужили для них новим доказом того, що відновлення світової економіки після фінансової кризи йде повним ходом, а тому інвестори були настроєні ризикувати.
Макроекономічна статистика США сприятливо вплинула також на курси валют, посприявши зміцненню долара і євро по відношенню до японської ієни. З цієї причини традиційне розташування інвестори виявили до цінних паперів компаній, що одержують значний обсяг прибутку за межами Японії. Серед них опинилися великі японські автомобілебудівні компанії, в тому числі друга за величиною в країні Honda Motor, котирування акцій якої на закритті торгових майданчиків виросли на 1,9%. До верхньої рамки біржового табло рухалися також котирування акцій її конкурента - Nissan Motor: на закритті торгових майданчиків їх ціна виросла на 1,3%.
Сприятливо торги склалися також для компаній, що представляють інші сектори японської економіки. Серед них опинився найбільший в світі виробник фототехніки Canon Inc., котирування акцій якого підросли на 2,5%. Інвестори виявили цікавість до акцій японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd.: Ціна на них підскочила на 1,2%. З охотою вони скуповували також папери одного з провідних у світі виробників електроніки Sony (+2,2%), що одержує до 70% прибутку на зарубіжних ринках, і його конкурента Panasonic Corp. (+0,4%).
Задоволені минулою торговою сесією залишилися також власники акцій японських сировинних трейдерів, оскільки їх котирування спрямувалися вгору разом з ціною на "чорне золото". Фондові майданчики закрилися в "плюсі", в тому числі, для найбільшої в Японії компанії даного профілю Mitsubishi Corp.(+1,12%). Курс на підвищення взяли котирування японських нафтовидобувачів - найбільшого Inpex Corp. (+3%) І менш великого Japan Petroleum Exploration Co.(+1,1%).
За підсумками торгів 2 вересня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 108,70 пункту (+1,22%) - до 9035,72 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,12 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,22 ієни/дол.