ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 19 листопада незначним зростанням індексу Nikkei

Фондові торги в Японії завершилися 19 листопада 2010 р. незначним зростанням індексу Nikkei. Активності гравців супроводжував прогрес у переговорах щодо боргової кризи Ірландії. Крім того, напередодні ще одна європейська країна Греція, яка має фінансові труднощі, оголосила про додаткові заходи скорочення бюджетного дефіциту, який повинен вийти на передбачуваний рівень в 7,4% ВВП в 2011 р.
Позитивно на динаміку котирувань на японських торгах вплинула і макроекономічна статистика, опублікована в США напередодні. До початку торгової сесії в Нью-Йорку з'явилися дані за кількістю первинних вимог з виплати допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 13 листопада ц.р. Зазначимо, що ці дані виявилися дещо краще прогнозованих. Згідно доповіді Міністерства праці США, показник виріс на 2 тис. і склав тільки 439 тис., хоча аналітики очікували, що він складе 440 тис.
Сприятливо склалася сесія для найбільшого в світі автомобілебудівного концерну Toyota Motor Corp. (акції компанії подорожчали на 1,6%). На 1,75% піднялися котирування японської автомобілебудівної компанії Mazda, яка напередодні підтвердила, що американський автовиробник Ford скорочує свою частку в капіталі компанії з 11% до 3,5% через продаж акцій корпорації компаніям, з якими Mazda веде бізнес. У Mazda відмовилися уточнити, про які саме компанії йде мова і хто купує цінні папери Mazda в американського автовиробника.
Згідно публікаціям в японських ділових ЗМІ, серед 10 компаній, зацікавлених у купівлі цінних паперів Mazda у Ford, числиться трейдинговий конгломерат Itochu Corp. При цьому Itochu і ще одна трейдингова компанія придбають близько 3% акцій Mazda, виплативши за пакет близько 10 млрд ієн (120 млн дол.). Решта паперів Mazda дістануться японському банку Mitsui Sumitomo Bank, який є мажоритарним акціонером японського автовиробника. Акції Itochu подорожчали на закритті торгів на 1,43%.
В "плюсі" опинилися і котирування T&D Holdings Inc. (займається страхуванням життя). Цінні папери компанії подорожчали на 3% на тлі перевершили прогнози квартальних даних. На тлі підвищення власного прогнозу з прибутку на 1,6% подорожчали акції брокерської агентства Nomura Holdings.
За підсумками торгів 19 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 виріс на 8,76 пункту (+0,09%) - до 10022,39 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,23 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,38 ієни/дол.